För alla

Äntligen fick jag tag i honom

2016/09/13

ARD/NDR NILS HOLGERSSONS WUNDERBARE REISE, "Nils Holgersson", am Sonntag (25.12.11) um 16:00 Uhr im ERSTEN. Nils (Justus Kammerer) auf der Gans Martin. © NDR/Bremedia Produktion GmbH, honorarfrei - Verwendung gemäß der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter NDR-Sendung bei Nennung "Bild: NDR/Bremedia Produktion GmbH" (S2). NDR Presse und Information/Fotoredaktion, Tel: 040/4156-2306 oder -2305, pressefoto@ndr.de

Så då fick jag till slut äntligen tag i den lilla träsko-marodören!

Redan i slutet av maj kunde jag mig ana spår efter en objuden gäst som understundom verkade husera fritt på mina ägor. Kan inte riktigt sätta fingret på vad som väckte mitt medvetande om detta tilltag. Inga direkta spår efter bajspatrullen (samlingsnamnet för ett gäng med gäss), inga direkta träskospår i landen utan bara en känsla. Förövrigt så tror jag Akka har en kork i röven för jag har då varken läst eller sett att den gåsen någonsin har skitit offentligt. Nils har inte heller skitit offentligt vad jag vet, däremot är han allt ett litet svin mellan varven den gode Nils.

Försökte hålla utkik i tid och otid men lyckades aldrig fånga honom med min örnblick. Bara den där känslan…

Plötsligt en morgon hade dock något obekant dykt upp i mitt växthus.

nisse

Då ser jag tydligt vad som har inträffat under natten.  Gåsen har vilat bland mina polkabetor som nu är ordentligt tillplattade och hans kompis, den där förbannade Nils Holgersson har dragit i sig ett präktigt gäng med starköl. Tydligen har han fått väldigt bråttom iväg på Akka då han glömde sina tollor.

Sedan gick det nästan två veckor innan jag upptäckte att han varit på plats igen. Trots att han parkerar sina tollor så fint kan han inte dölja att han varit framme igen. Törstig som han är så dricker han vad han kan hitta. Den här gången inte bara starköl utan nu även Jordgubbs-Mojito och Gin & Tonic!

nisse1

Jag blev så arg så jag fick ringa en vän; – Nu har den där förbannade Nils Herbertsson eller vad han heter glömt sina tollor igen. Ser du någon på en gås utan skor så är det han! Törstig är han också den lilla fylletratten!

Nu började jag bli ordentligt trött på fanskapet med gåsen.

I början på augusti var det ordentligt varmt i Skåneland. På grund av alla tångflugor som tycks älska feta små tanter i 50-års åldern, gick det inte längre att ligga på stranden och njuta av en god bok. Fick således ge mig iväg och investera i en pool.

pool1

 Ja, herregud vad skönt det var! Lyckades få till sommarens i särklass godaste Mojito tillsammans med en ny bok av Roslund & Hellström. Det var tider det!

Inte många dagar man fick njuta av den inte…

poool

Jajamensan, då har den lilla fan varit i farten igen. Kissat i poolen och Akka, hans förbaskade flygetyg har lagt en riktig mörsare på motorhuven. Han hade visst ingen kork i röven trots allt.

Då jag har en viss förkärlek till kriminalserier, mord och elände så började jag nu min egen brottsutredning. Första steget var såklart att säkra spår och det var ju ganska enkelt gjort. Steg två var att hitta eventuella vittnen.

Således började jag vandra över mina ägor i jakten på eventuella vittnen. Då vandringen av naturliga och geografiska skäl var över på sådär en tre minuter hittade jag snabbt ett vittne som med all säkerhet befunnit sig i omedelbar närhet till brottsplatsen.

Inte vet jag om det berodde på språkförbistringar eller om han var på väg in i något slags nirvana eller själavandring. Kan också vara så att han helt enkelt bara är lite dum i huvudet.

b

Inte mycket till vittne där inte.

Fick lägga ner min utredning i princip lika snabbt som jag startat den. Det var synd med tanke på allt pappersarbete med rapporter, bevisförråd och annat som jag noga förberett.

Plötsligt händer det!

Så plötsligt händer det oförutsägbara. Solen hade precis gått ner bakom Sjöbloms dass men värmen dröjde sig ändå envist kvar i den stilla kvällsbrisen.

Då hör jag ett par kraftiga vingslag i skyn som sakta men säkert ökar i styrka ju närmare det kommer, (lite som Ravel´s orkesterstycke”Boléro”).

Eftersom E.T inte hade vingar så förstod jag snabbt att det knappast var ”the return of the big pekfinger”, utan något helt annat.

Döm om min förvåning när jag upptäcker vad som nu går in för landning på min gräsmatta. Jag fiskade upp min haka från marken och gick med stapplande steg fram till Nils och sträckte fram min hand som inte längre var knuten och vredgad, utan nu fylld av vördnad och respekt. Han hade äntligen bestämt sig för att hämta sina träskor och kanske inte sno mer dricka.

gas

Åh, vilken magisk kväll det blev!

Han kom in i mitt växthus och fick sig till livs ett par starköl. Akka var lite mer finsmakare och ville hellre ha en dunk rödvin. Zinfandel passar ju som bekant utmärkt till gås.

Vi pratade mycket om Sverige, om allt Nils upplevt på sina många och långa resor genom vårt avlånga land. Att han kallade Sörmland för Sörpland lät jag passera för han var så fryntlig och lycklig när han fick skrodera om sina bedrifter.

Vi lyssnade på mycket musik också och en av hans absoluta favoriter är ”Får man ta med sig gåsen in i himlen”.

Avslutningsvis när rösten inte längre bar, drog han en avskedslåt med sina förbaskade tollor och log ikapp med stearinljusets fladdrande veke.

Den här måste jag bara få bjuda på för nu tror jag faktiskt inte att jag får se honom på väldigt länge. Håll tillgodo mina vänner.

Kram kram

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Helene 2016/09/13 at 19:36

  hahahah du är väl för skön

  • Reply Tjockatantenistan 2016/09/16 at 18:48

   Ja du, nu längtar jag tills nästa år. Hoppas han kommer tillbaka 🙂

  Leave a Reply

  Protected by WP Anti Spam