För alla

Bokmässan 2014 del 1

2014/09/29

Roligt, roligt, roligt och så hysteriskt jävla roligt! Så kan vi summera årets Bokmässa 2014.

I sedvanlig ordning startade Siv Öholm och Jane Guillou (alias Tjockatantenistan) upp med en lättare lunch och ett gott glas vin. Sedan full fart mot Bokmässan 2014.

Då de detta året åkte med varsin buss var de extra glada och uppspelta av att äntligen få omfamna varandra efter många långa månader utan varandras glödheta intellekt. Jane som svettats på en knöfull buss tillsammans med sin stolsgranne Buss-Margit, som inte heller kunde få upp den intorkade korken på Baileyes-flaskan spärrade förskräckt upp ögonen när Jane berättade att hon ersätter mjölken i kaffet med Baileyes.

Men så snart Jane berättat att det inte är alla dagar som detta inträffar så slappnade Buss-Margit av och tyckte Jane var en trevlig tjej att åka buss med. För att förstärka intrycket av en hyvens litteraturnörd av stora mått vecklade Jane ut tidningen Bokmässan som hon fått av sin vän Kultur-Fia på posten några veckor tidigare.

Nåväl. Innan Siv och Jane ens hann ställa sig i kön utanför entrén till mässan så dyker Janes absoluta favorit alla kategorier upp – den orange mannen (Björn Ranelid)! Hjärtat stannade för att sedan snabbt börja pumpa hysteriskt igen. Fasen, inte ens en bild hann knäppas. Siv som är lite coolare än Jane tröstade så gott hon kunde och sa med sin pedagogiska stämma: – Var inte ledsen, han kommer säkert tillbaka igen.

In genom entrédörrarna med vaktens vänliga förhållningsorder: – Gå försiktigt, det kan vara halt på golvet. Då förstod Jane och Siv. Den orange mannen hade fått sin dagliga Spray-tanning dos och det är klart det blir lite halt då. Eller så kan han ju faktiskt ha simmat till stranden jag eller stranden du.

ranelid

Tjofadderittan! Om han dök upp igen. Efter lite förhållningsregler om att försöka se bra ut på bild så…

ranelid1

…skärpte han faktiskt till sig. Ett rejält tag om midjan och shit vad han är fast och fin i hullet trots sin ålder.

Tjohej, raskt vidare in i den tunga avdelningen. Ingen bokmässa utan ett besök hos Skogsstyrelsen.

skogsstyrelsen

Här snackar vi grabbarna hela dagen. Här behövs inget socker på toppen!

Vilken affisch ska inhandlas? Hmmm, valet är svårt och får värka fram under dagen.

Vilken affisch ska inhandlas? Hmmm, valet är svårt och får värka fram under dagen.

Hoppsan, dags att vandra hem till Jan Myrdal och mysa lite. Visserligen trodde både Jane och Siv att han var död men se det var gubben troligtvis inte. Kanske hade han kastat in handduken dagen innan men sällskapet Jan Myrdal lät honom hänga med över mässan iallafall. Det kallar vi snälla kamrater!

Jan? Jan? Hör du mig? Sluta larva dig nu och spela död.

Jan? Jan, lever du? Hör du mig? Hallå, Mork calling Orson…

He is alive! Thank god...

He is alive! Thank god…

Efter denna något omtumlande men ack så tunga upplevelse måste det bli en rök- och krökpaus.

ken ring

I snålblåsten står man stadigt med Ken Ring som för dagen iklätt sig shorts och flippflopp. Han är allt lite busig den pojken men väldigt trevlig och söt.

Eter lite frisk luft och svalkad strupe är det bara att kasta sig rakt in i den litterära smeten igen. Stämningen är så skön och avslappnad och Jane och Siv blir alldeles vimmelkantiga av alla underbara märkliga figurer. I år upplevde inte Jane och Siv att det förekom lika många Gustav Vasa-frillor och tubsockar i sandaler, eller så börjar de helt enkelt tycka att det är snyggt.

kulturknut

Mycket fascinerande föredrag. Så mycket att brallorna till och med letar sig upp i röven. Kniiip…

Efter Hemslöjden var det ingen som trodde det kunde bli värre. Men det blev det…

thomas

Woine…var det fotboll han hade spelat eller vad var det nu igen?

Efter detta besök är det kanske inte så lustigt att man snubblar in i följande stånd…

helenehållerbok

Såklart passerade en massa bekantskaper under eftermiddagen men i vanlig ordning måste det ändå finnas någon form av censur. Följande fick helt enkelt inte vara med på bild:

Jan Guillous mamma Greta, Ingvar Carlsson som med sitt fotriktiga fejs hade fullt upp med att få in en kanelbulle i klacken, Janne Josefsson, Anna-Maria Choritzo eller Cannelloni eller vad hon nu heter. Gift med Carl Bildt iallafall och slutar ju för fan aldrig att prata.

Katerina Janouch, som fortfarande inte hade rakat sig, Mahatma Gandhi, Astrid Lindgren, Nils Holgersson, Göran Greider och Wilhelm Moberg.

Sedan blev det väldigt boooring en stund…

hoj knåpar

Skönt att de korta armarna räckte ner till pennan. Inte läge att fråga om vi kunde göra en pärlplatta med Arn som motiv om man säger så…

helenejan

Men oj då, han kunde visst le eller har han lagt en smygare?

Sedan träffade vi en riktigt trevlig snubbe. Petter Karlsson som en gång i tiden skapade spalten ”Jag mötte Lassie”. Föreningen för fåniga meriter och därmed myntades begreppet att ”göra en Lassie”.

petter

Eftermiddagen börjar gå mot sitt slut och för att hinna mingla vidare på stadens vattenhål gäller det att nu bege sig ut från mässan. Men såklart måste man ju hinna med en sista sväng hos favoriterna.

bild

Folke hade till och med tryckt upp en egen t-shirt. Nej till nästa fest.

Dagens uppdrag är nu slutfört. Nu är det bara resten kvar, mingel i kubik…

Det får bli i kommande inlägg för annars blir det alldeles för mycket att smälta. Men en sak är säker, det blir alltid bättre framåt natten…

Glada i hågen vandrar Siv och Jane ut i den tidiga höstkvällen för en blixtvisit på hotellet. Byta skor (blir gärna lite svettigt i plastisock), trosskydd, lite ny målarfärg i fejset och mer spray på kulturknuten.

Fortsättning följer, var så säker…

Kram kram

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam