För alla

Bokmässan Göteborg

2013/09/29

BokträdPrecis hemkommen från bokmässan i Göteborg. Första gången men definitivt inte den sista!

Den litterära tyngden som speglar denna mässa känns ända in i benmärgen, hjärtat och själen. Skrattmusklerna icke att förglömma. Blandat med den barnsligt bubblande undertonen av återhållsam glädje från avdelningen som rör våra små halvfigurer (barnen menar jag, inte Leif Pagrotsky).

Att få kasta sig in i detta äventyr med fotriktiga skor tillsammans med Siv Öholm, kan utan omsvep liknas vid en kulinarisk middag. Att med ögat få äta alla dessa kändisar. Att få slafsa i sig hämningslöst av kändisträsket – och bara få känna – jag, Jane Guillou alias Tjockatantenistan var där tillsammans med Siv Öholm. Magiskt…

GuidenSåklart hade vi ”inside information” från min vän F, också känd under namnet Fia.

Där och där ska ni vara, viskade hon, under den paus hon hade på ca 15 sekunder. Besökare i montern precis hela tiden och har de överhuvudtaget med sig några böcker hem, ja då är det fanimej ett under!

Vi hann minsann inte ens säga ”na ninni ni nanni nanna na” förrän vi fick dagens första boktips!

Mandela

[dropcap]Sedan dök Britta upp…[/dropcap]

Britta och hedman

Som tur var dök det upp en annan ”burfågel” så att bollen så att säga rullade in i mål igen.

Mitt i prick

 

Nja, detta var ju inte så bra. Vi missade vårt egentliga mål, den ”orange mannen”. Men som tur är var vår insider Fia på plats och kunde rädda upp ett eventuellt flammande bokbål. Under tiden satt Jane och Siv på Bus4You och drack kaffe med Baileys i godan ro.

Orange

Sedan, jävlar i min lilla låda hände det grejer! Johnny Depp – jag säger bara, i detta läge springer man inte runt och hänger läppar…

Depp

Traska runt, runt, runt…

Britta igen

 

Hon kunde väl iallafall ha rakat sig…

Syskon

Och traska lite till runt, runt, runt…

Nödbroms

Vinpaus…

Åååååh, varför drack vi inte arton glas vin till när vi ändå var törstiga…

lotta2

Nu börjar det göra lite ont i fötterna men det är fortfarande fantastiskt trevligt. Okej, en bok inhandlades också. Räknade pengarna i plånboken, har jag verkligen råd att köpa en affisch med 17 hackspettar från Skogsstyrelsen? Hur ska jag få med mig affischen ut i skogen? Svaret kom på det trettonde varvet i den ”tunga” avdelningen: En ryggsäck såklart! Kånken är kult!

I den avdelningen fann vi även Selma Lagerlöf sällskapet och Astrid Lindgren sällskapet. Herregud, vi som trodde de var döda för längesedan!? Och exakt hur många sällskap finns det?

Nu börjar åldern ta ut sin rätt och den litterära tyngden hänger som en vetekudde på axlarna. Hur många fler fotriktiga skor orkar vi med? Hur många tubsockar i sandaler och Gustav Vasa frillor kan det finnas på en bokmässa?

Nej, men då fastnar Siv i en ”het” monolog med erotikdödaren nummer 1.

janne

[dropcap]Åh nej…[/dropcap]

Britta en gång till.png

 Med tunga fjät vi så beger oss till vårt ”hotell”. Fulla av intryck och väldigt nöjda med eftermiddagen. En hårdrocks klubb vid namn ”Tresure Island” blir vårt härbärge denna natten. I ett industriområde där inga lagar råder, där inga böcker läses. Där elgitarren är språket vi talar och trummorna är boken vi läser.

Att få krypa in i sitt näste för natten och upptäcka:

Helvete, det blir mera ”kul tur”.

Rövar.png

Ja, ett underbart dygn fyllt av skratt och inte en endaste självmordstanke. Fanns en jävla massa mer kändisar men vi valde att vara lite restriktiva i vårt urval. Här kommer en lista på de som inte platsade i vår kamera av olika anledningar:

Janne Schaffer, Per-Anders Fogelström, Alexandra Pascalidou (här var det seriösa samtal), Tomas Bodström (en riktig attention-hore/på svenska ”uppmärksamhetshora”), Göran Greider (ville fota hans stjärt i de säckiga joggingbyxor han bar men fick ingen bra vinkel), Maria-Pia Boethius, Gandalf, Maria Montazami, Petter, Carl-Einar Häckner, Fredrik Lindström (dryg enligt Siv som partajat med honom) och Mahatma Gandhi.

Ja, herregud vad kul man kan ha på kort tid. Att sedan få landa i sitt eget kapitel av boken ”Här är ditt liv” och få middag serverad med ett gott glas rött och tända ljus. HeleneFå hjälp med bildredigering av min egen datanörd och bara få njuta av hur underbart det är med vänner, en härlig man och sist men inte minst:

MUSIK!

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Helene 2013/09/29 at 22:11

    Jag gillar Britta!

  • Leave a Reply

    Protected by WP Anti Spam