För alla

Bra att veta om viner

2007/04/20

Delar gärna med mig av min kompis Bengans kunskaper om vin…

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar
ut en skvätt av vardera på en vit bordduk. Det vin som lämnar en gredelin
fläck efter sig är ett rödvin.

Riktiga kännare kan även på bara smaken avgöra om ett vin är vitt eller
rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar
stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel
och sedan jämföra smaken med ett vin konstatera om detta är rött eller
icke.

Om man serverar rött vin är det lämpligast att ge var och en av
gästerna en trasa att hålla under hakan medan de dricker, så att de
inte förstör sina kläder om de spiller på sig.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta
vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett
rött vin.

Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man icke någon port
kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag
eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet
omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför
lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt
i att köpa ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat
vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
Oöverträffat
Innovativt
Preliminärt
Kvastskaft

Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:

Västkustskt
Konstitutionerad
Substantiera
Tillvägagångssätt

Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit för mycket
vin:

Tack men jag vill inte ha sex.
Nej, ingen mer sprit för min del.
Ledsen, du är inte riktigt min typ.

Have a nice weekend!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam