För alla

En gammal fin aquavit var det minsann

2016/11/21

ettDetta var sannerligen en trevlig upplevelse!

O.P. Anderson har för mig alltid varit den snapsen man vill rafsa åt sig först på julbord, påskbord och midsommarbord. När de gulliga små skålarna, korgarna eller vad det nu månde vara de söta små flaskorna ligger i så är jakten på en O.P.  Anderson stor. Oftast är man inte ensam om att vilja lägga vantarna på just den snapsen. (I värsta fall har man sedan suttit där med en Beska Droppar, lätt gråtmild i sinnet och med suktande blickar spanat in de gäster som var snabbast på).

O.P. Anderson är för mig lagom kryddig, ganska mild och snäll, men kan också explodera i munnen beroende på vad den förtärs tillsammans med.

Att då få uppleva detta brännvin som en drink är för mig något helt nytt och jag är såld på det.

tvaFantastiskt duktiga killar som med stor entusiasm och kunnighet berättade om vad man kan använda denna ädla dryck, (född 1891) till. Fick en jättefin inbunden bok med häftiga bilder och massor med recept som bartenders från hela Sverige har delat.

O.P. Anderson är sädesdestillerat och kryddat med kummin, anisfrön och fänkål.  Efter destillation mognar det på ekfat i sex månader.

Den här fick jag bl.a smaka på och den var så fräsch.

Green Light Collins

50 ml O.P. Anderson

30 ml Ängssyra/sirap *

40 ml ärskpressad citronjuice

Sodavatten

En skiva lime till garnering

Skaka alla ingredienserna och servera med massor av is i ett högt glas. Toppa med soda och garnera med limeskivan.

*Ängssyra/sirap

75 gr ängssyra (helst trädgårdsodlad då den har en bättre struktur). Mixa ängssyran med 50 ml vanlig sirap i en blender.  Tillsätt 300 ml vatten och 200 ml socker. Detta håller sig lätt i kylskåp några dagar.

Vi kör väl en till när vi ändå är igång…

Swedish Massage

50 ml O.P. Anderson

40 ml färskpressad citronjuice

30 ml honung

Knappt en halv tesked kardemumma

1 äggvita

Svartpeppar till garnering

Mal sönder kardemumman i en shaker (använd en muddlare eller skaftet på en träslev), tillsätt resten av ingredienserna och skaka. Tillsätt is och skaka igen. Häll genom en sil i ett vanligt traditionellt lite knubbigare glas över några isbitar. Avsluta med några nypor svartpeppar på toppen.

tre

Bra hjälpmedel när man ska leka hemma

För en billig peng kan man köpa ett enkelt barset från tex. Partykungen. Då ingår det shaker, sil, muddlare, barsked och mätglas.

Kruxet brukar ju vara alla olika ingredienser som oftast ingår i drinkar men med färska frukter, sockerlag (lika delar vatten och socker kokas upp, låt kallna såklart),  och kryddor kommer man långt. Ja, spriten kan ju vara bra att ha också. Sodavatten kan dock vara knepigt att få tag på men jag vet att City Gross har det i sitt sortiment.

Ja, tänk vad mycket man ändå kan få lära sig. Håll koll på var O.P. Anderson killarna kan tänkas dyka upp för det är sannerligen värt ett besök. Fanns en drink till med färsk gurka som var gudomlig men den hittar jag tyvärr inte i den fina boken.

Ha en skön måndagskväll. Nu ska jag lägga en ansiktsmask och hoppas på att jag inte blir för snygg…

Kram kram

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam