För alla

Ett skämmigt ämne

2017/03/21

pengNågot som kan vara nästan lika skämmigt att prata om, som den där ”fisen som blev fel och istället fyllde brallan”, är ekonomi.

Såhär efter jul är det många som fortfarande släpar efter ekonomiskt på grund av alla julklappar, ledighet som kanske gjort att man unnat sig lite extra eller kanske den där vintersemestern som man egentligen inte hade råd med.

För de som äger eget boende och därmed står för egna uppvärmningskostnader kan ju denna årstiden också ställa till oreda och bli till stora hål i plånboken.

Oavsett familjesituation, ensamstående, familj med barn, pensionär, student eller hur det nu kan se ut, kan vi ju alla drabbas av oförutsedda utgifter. Den (o)härliga klumpen i magen har åtminstone drabbat mig många gånger.

Stopp i rören, en typiskt skitjobbig oförutsedd utgift.

När man sedan fick några år till på nacken och plötsligt satt där med en liten grabb på två år, ja då blev det ju lite mer allvar. Tänk alla gånger farsan suttit med mig och gjort upp en budget. Det var så fruktansvärt tråkigt kommer jag ihåg och sedan gick det väl knappt en vecka så hade jag lyckats spränga den med följden att gubben blev vansinnig. (Tror till och med att han frågade mig vid något tillfälle om jag var dum i huvudet). Det var nog inga större fel på huvudet men mitt mantra var ju att pengar är runda för att de ska rulla och då blev han ännu mer skogstokig. (Syrrans mantra var att pengar är platta för att man ska kunna stapla dem).

Växa till sig lite

Har dock alltid på något konstigt sätt klarat mig. Ingen har behövt svälta i mitt hem och kläder har vi haft på kroppen.

Har dock tagit mitt förnuft till fånga fast jag fortfarande gör otroligt knasiga grejer som jag egentligen inte skulle göra. Det går att shoppa sig lycklig. Och ibland behöver man köpa de där stövlarna eller hänga med på den där krogrundan för det liksom behövs just då, för att liva upp livet en smula. Det är ju så kul att ha roligt!

Nu när jag för första gången äger ett hus alldeles själv så har jag sett till att jag alltid har en buffert. Ett månatligt sparande där pengarna direkt dras från lönekontot samma dag som lönen kommer in. På några månader växer de där pengarna som man egentligen aldrig har sett röken av och det är en skön och trygg känsla.

Kreditkort kan vara en bra lösning men kortsiktigt. Likaså denna uppsjö av låneinstitut som ploppar som svampar ut jorden. Kan vara en riktig räddare i nöden men se till att använda dig av seriösa låneinstitut.

Alla har inte råd att anlita en stjärnadvokat om man råkar hamna i klorna på ett oseriöst låneföretag.

Var omsorgsfull i ditt val

Se till att alltid ha som målsättning att betala tillbaka så snabbt som möjligt och ta dig tid att kolla vilka låneinstitut som är bra. Flexlimit erbjuder en kontokredit som innebär att du kan gå minus på ditt bankkonto ett tag. Minuset blir som ett vanligt lån och därför behöver man inte låna mer än till precis det man behöver för att klara den tillfälliga utgiften eller svackan.

Är nog inte ensam om gånger då en förlamande känsla fyllt hela magen och sömnlösa nätter med tankar som rusar – hur fasen löser jag detta nu då?

Hundar som varit kroniskt sjuka och därför behövt upprepade veterinärbesök och mediciner.

Söndag kväll och en härlig unge som levererar att ”mina gympadojor är för små och på tisdag har vi gympa”. Eller imorgon ska vi ha med oss pengar till klasskassan. Tre veckor kvar till lön och så pajade bilen. Och klassikern – restskatten…

Så med lite påtvingat intresse för ekonomi och en lite förnuftigare inställning till ett månatligt sparande så känns det iallafall lite lugnare nu för tiden.

Men – ibland behöver man ”spränga banken” och det är lite som att fuska när man bantar. Vara medveten om att nu busar jag till det lite men så snabbt som möjligt återgå till det förnuftiga och reparera eventuella skador.

Betydligt roligare att bränna pengar på en bil än ett igensatt avlopp.

Förnuft och långsiktighet är två väldigt tråkiga ord men ack så nödvändiga för ett behagligare liv. För livet ska levas tamejfan men helst utan oro i magen för ekonomi (och bantning).

Kram kram

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam