För alla Mat

Frossa i ramslök

2015/04/27

 

Då har den stora ramslökshysterin slagit till. Det är nu och några veckor framåt som den är som allra godast och med mest smak. Jag har lyckats hitta min egen ramslökskog och nu är jag tvärsäker på att det är ramslök jag plockar och inte liljekonvaljer!

mysa ramslök1

Rör inte min ramslök!

Så nu har det blivit både ramslöksmör, pesto och såklart en smarrig ramslöksoppa. Här kommer några busenkla recept.

Börja med att skölja bladen och låt de rinna av väl. De som inte åtgår till maten lägger jag i påsar och fryser in.

Ramslöksopparamslökssoppa1

Detta behöver du:
2 schalottenlökar
1 stor knippe sparris (använder grön)
5 cm purjolök
1 klick smör
1 dl vitt vin
6 dl kycklingbuljong
50 gram ramslök
3 dl grädde
salt och peppar

Såhär gör du:
Tvätta och hacka grönsakerna. Fräs lök och sparris i smör utan att det får färg. Häll på vin och låt vinet koka in. Slå på buljongen och låt koka i ca 10 minuter. Lägg i ramslöken och grädden, låt koka upp innan soppan mixas. Häll upp i soppskål och toppa med en klick ramslökspesto eller varför inte några droppar ramslöksolja. Servera gärna tillsammans med lite nybakat ljummet surdegsbröd. Lugn, det finns färdiga surdegsbaguetter att köpa som blir klara på 8 minuter i ugnen.

Till detta tycker jag ett vitt vin passar utmärkt. Stoneleigh (nr 6498) 99:- eller Leth (nr 4587) 79:-. Inget du behöver trampa själv heller, finns på vårt fantastiska svenska Systembolag.

Ramslökspesto

pesto1

Det här behöver du:
1 stor näve ramslök
50 g riven parmesanost
100 g hasselnötter, pinjekärnor eller mandlar
2 ½ dl rapsolja
lite citronsaft
salt och peppar

Såhär gör du:
Skölj ramslöken ordentligt och låt torka till. Skär den i grova bitar. Häll ramslök, parmesanost, nötter, olja i en mixer och kör till det blir en lagom ”pesto” konsistens. Smaka av med citronsaft och salt och peppar.

Kanongott med en klick i soppan men också som ett tillbehör till bröd, ostbrickan, grillade rätter eller ett par teskedar rätt ur burken!

Ramslöksmör

Låt 500 gr riktigt smör bli rumstempererat. Hacka en näve ramslök fint och blanda runt. Tillsätt flingsalt efter smak och jag tog även ett par droppar citronsaft. (Bara för att den råkade ligga där på bänken till just ingen annan större nytta). Rulla till korvar  i smörpapper eller plastfolie och frys in. Supergott till sommarens grillade köttbitar eller varför inte steka lite färsk fisk i en klick? Kan också tänka mig att lite ramslöksmör i potatismoset är mumma.

ramsmysa1

Vad den håriga prylen letar efter vill jag helst inte veta!

Såklart är det handskar och långbyxor som gäller i ramslökskogen. Här finns det gott om äckliga små och stora kryp. Med lite gott sällskap brukar det gå bra bland ohyran och känslan när man står där och betraktar sitt smör, sin pesto och avnjuter soppan gör att till och med det förbleknar. Trots att det brukar dyka upp lite konstiga grejer i bilen efteråt samt att det kan ligga kvar en liten svag odör liknande fislukt. Men vad gör väl det? Skönt att kunna skylla på ramslöken!

Kram kram och smaklig spis!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam