För alla

I ramslöksskogen

2013/05/12

Ramslök 2Jag fortsätter min lyriska resa över mitt älskade Skåne. Har nu haft mitt hus här sedan första veckan i juli förra året. Huset vi skulle ha uthyrt hela vintern. Men nä, det gick ju inte.

(Vill ju inte ha en massa främmande människors stjärtar på min toalettsits).

C smalt av kärlek och det hade jag ju redan gjort vid första anblicken. Jag, min lilla hondjävul visste ju att han skulle smälta precis som jag. Det är det här med kvinnans list, som alltid övergår alltid mannens förstånd.

Är så tacksam för det otroliga trevliga bemötandet jag ständigt stöter på. Visst, en och annan surbonde har väl lyckats passera min väg, men det är precis som jag säger, passerat.

Dessa kallar vi kort och gott: SSBJ (skitig skånsk bonn jävel). Skiljer sig inte nämnvärt från SSBJ (smålänsk skitig bonn jävel).

Det är de andra människorna som fastnar i hjärtat. Min älskade Arne och hans goa Yvonne, Pia med familj, Carlotta, Eddie, Mattias – ja det finns många som jag verkligen har tagit till mitt hjärta.

Att sedan få vara med om något så häftigt som att plocka ramslök! Det växer inte direkt vilt i hela landet och min gode vän Wikipedia hjälper till lite här:

I bland annat Tyskland (och Skåne) förekommer ramslök traditionellt som en kryddört i matlagning, där den under senare år återfått sin popularitet. Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. På grund av detta går ramslök i folksmun ofta under benämningen ”skogsvitlök”. Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas, eftersom dess smak- och näringsämnen då går förlorade. Det mest typiska receptet är ramslöksoppa. I det moderna köket är även potatissallad och ramslökpesto ett populärt recept att tillreda.

Sedan fick jag även hänga med till ”min” pub Woolpack i ”Hem till gården” …

….eller nä, Min pub Glöd och hacka och tjoffa till lite gott ramslökssmör, som nu ligger i frysen och bara väntar på att få gotta ner varenda människa som aldrig käkat ramslök.

Själv mumsade jag som fan i skogen, under tiden jag gjorde smöret och sedan när jag kom hem med min kasse och skulle skölja och frysa in, göra soppa och allt jag vill göra med denna underbara lök!

Lovar att återkomma med recept på soppa när jag kockelimockat ihop den.

Såhär vill man ha det när livet är som sämst!

Ramlöksskogen den hemliga

I ramslöksskogen, den hemliga…

 

Kram kram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam