För alla Frisk eller Sjuk Humor

Kalmartrissa

2012/09/07

Kalmartrissa. Så kan livet kännas ibland, som en kalmartrissa. Inte bara helvarv och dubbelvarv utan en riktig spinn. Så det viner i bomullstråden eller vad tråden nu var tillverkad av. Säkert inget miljövänligt men vi överlevde. De som sedemera dog tror jag inte gjorde det på grund av att de slickade på tråden eller sög på kalmartrissan och fick i sig giftiga substanser men jag vet inte. Kanske käkade de upp lite kullager – vad vet jag?Sedan blev kamlartrissan lite ”skev” och började vobbla.  Sedan sket det sig fullkomligt och linan hängde slak och då fick man börja veva upp tråden för att kunna börja om igen och ”jojja”.

För ev. retards kommer här lite fakta från min kompis Wikipedia:

En jojo är en leksak bestående av en trissa, sammansatt av två skivor, som sinsemellan är förenade med en axel. Kring axeln är ett tvinnat snöre fastsatt som utövaren håller i och jojon kan rullas upp och av detta snöre. När man kastar ut jojon får den en rotation som även får den att rulla in efter att den nått ändläget. Vanligtvis löper en ögla kring hela centrumaxeln så att jojon kan spinna, det vill säga rotera i ändläget utan att snöret rullar upp sig, men snöret kan också gå genom halva axeln så att spinn inte är möjligt.

I moderna varianter kan centrumaxeln vara utformad som ett kullager vilket kan ge möjlighet till spinntider uppemot 15 minuter.

Snöret på en jojo slits medan det används och man kan behöva byta till ett nytt snöre för att erhålla bästa prestanda hos jojon och för att inte riskera att snöret går av. Många jojoar går att skruva isär så att man enkelt kan byta ut snöret. I annat fall kan man tvinna upp snöret och trä av det över jojons ena sida.

[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px”]Ja, jag hittade en liknelse med livet.[/typography]  Snöret kan bytas ut efter slitage men i livet tror jag att snöret inte kan bytas ut och trixet är nog att känna när snöret börjar bli lite slitet. Kullagret håller nog.

Ibland går livet i spinn och man vill bromsa men det går liksom inte. Förhoppningsvis hittar man någonstans rätt dubb och kan sula rätt men vad gör man under tiden? Glider lite hit och dit, trallar på en sång och inväntar nya kullager? 

Idag går mina tankar till min vän som verkligen rest sig, vevat upp tråden och förmodligen kommer att göra helvarv och dubbelvarv igen, men aldrig någonsin kommer låta livet gå i spinn igen. Heder åt människor som fattar att man måste våga se bakåt – för att överhuvudtaget kunna gå framåt.

Mitt liv ska också fortsätta snurra, helvarv – dubbelvarv men aldrig i spinn. Min tråd ska hålla, länge till och mitt kullager ska jag fortsätta vårda.

Fan, vilka festliga inlägg jag kan göra ibland.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam