För alla

Så var det över

2016/12/27

overAlla ljus har brunnit ut, alla julklappar är borta, glas, chips och choklad – borta. Ljusslingans batterier har också den sagt hej då. Alla dessa små ljuvliga stjärtar som har suttit på dessa stolar har pruttat sig vidare…

Efter en julafton som blev så härlig!

En del kallade det en alternativ jul, en del kallade det nog ingenting men en sak har vi alla gemensamt – ingen behövde vara ensam och samtliga runt detta bord är jag övertygad om att de någonstans under dagen dagen tänkte – bästa julaftonen hittills!

Julaftonen är så stark för många och förknippad med så mycket. För mig, när jag till slut släppte alla krav och insåg att alla förhoppningar som egentligen var helt osannolika inte kunde uppnås – då blev julen behaglig.

Många jular har jag lagt mig med tårarna rinnande utefter kinderna. Så trött och ledsen för att det jag hade föreställt mig inom mig, inte heller denna julen hade uppfyllts.

Trött

Att sitta där med med ett dignande julbord som jag själv gjort från grunden. Tindrande barnaögon och jag med mina äppelkinder och förklädet som svettigt smetat fast sig i bilringarna. Apelsinerna som halvgröna hänger där i fönstret och korinterna som egentligen luktar skit. Ett dammigt pepparkakshus där du vet att där alla tror att det är glasyr som håller ihop väggarna är det fan vanligt klister.

Var sak har sin tid

Och det är så skönt. Det kommer kanske en tid igen när jag kommer att älska att stå i köket och stånka korv, lägga in sill och koka dopp. Men just nu är det så skönt att bara kunna få åka iväg ett par timmar tillsammans med delar av familjen, goda vänner och delar av deras familjer. Den som saknar någon unge får njuta av någon annans unge. Bara vara tillsammans och njuta.

Julafton och alkohol

Sedan kan jag verkligen spy på alla åsiktspoliser som ska trycka ner i halsen på folk hur förfärligt det är med julen och alkohol. Varför ska man inte kunna dricka öl och ta sig ett par snapsar för att det är julafton? Det är barn med i bilden? Och ja, herregud – är de inte med resten av året? Lär dina barn att umgås med alkohol. I år fick vi lära oss att en del startar julaftonen med ett glas portvin. Ville ha lite fint uppsatt hår dagen till ära och drog iväg i julestassen (klänning och förfärliga kalasbyxor),  till väninnan M för där visste jag att det fanns barn som kan fläta hår. Där fick vi portvin, deras jultradition. Bra, och sedan kunde jag dela med mig av min tradition, till julklappsutdelningen dricker vi en grogg.

Visst, vi hade inga småbarn med denna julen, men ungdomarna som var med oss har växt upp med oss som föräldrar. Och den glöggen M:s dotter hade gjort var tamejfan bland den godaste jag druckit!

Juldagen

Då har vi pyjamasdag. Äter så mycket clementiner så det svider när jag kissar. Äter upp de näst äckligaste i chokladasken (de absolut äckligaste ryker i regel med som nödgodis vid påsk). Hämtar pizza (i pyjamas), tittar på film, sover, spelar dataspel och bara vilar.

För mig var det en ren fröjd att se ryggen på den yngsta i sin rutiga flanellpyjamas som spelar något ”game” på datorn med kompisar. Jag ligger i soffan och ser på film, halvslumrar och inte ens den håriga prylen vill vara någon annanstans än med oss och bara vara. Alla gör precis vad man vill, men är ändå tillsammans. För mig är det kärlek och gemenskap. Kunna koppla av och få vara sig själv.

Annandagen

Nytt liv. Sonen åker vidare till sitt och det blir tyst, så tyst. Då ringer kompisen som är rastlös. En sväng till Saluhallen, lite reashopping. Storm ute och på vägen hem efter en god middag hos vänner så smiter man in på det lokala haket och tar ett glas vin med andra goda vänner och bara är och bara kan.

Ja, de här juldagarna blev så mycket bättre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Det blev så bra och jag har en ro i min själ. Vem vet vad som händer och sker? Vem vet hur julen ser ut nästa år? En sak är jag dock nästan säker på – vi kommer att bli fler runt vårt julbord på Tunneberga.

eldElden har brunnit ut men absolut inte elden i hjärtat.

Efter så mycket sorg för så många av oss så blev det ändå en skön jul. Med människorna jag lever med sopar vi inget under mattan. Det är så skönt och med risk att bli tjatig så måste jag ännu en gång säga hur tacksam jag är.

Att ha så många underbara vänner, gamla som nya, mina barn och min familj som snurrar runt mig i livet, det är fanimej magiskt.

Jag önskar alla underbara människor en fortsatt god jul – och ni andra kan som vanligt sitta i skiten.

Kram kram

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam