För alla

Skräpa ner på rätt sätt

2014/10/04

opor

Man konsumerar en hel del, förutom mat – varje dag! Har du någon gång verkligen sett vad som hamnar i dina sopor  – varje dag?

Jag har blivit en liten miljönörd tror jag bestämt.

Sedan flytten till Skåne och efter alla veckor det tog att lära sig sortera avfall så känner jag mig riktigt vidrig när jag måste slänga sorterbart skräp hursomhelst.

Vi är ganska bortskämda här som på vår egen tomt kan sortera och slänga: Trädgårdsavfall, metall, plast (både hård och mjuk), färgat och ofärgat glas var för sig, tidningar och papper/well var för sig, matavfall samt en liten avdelning för sådant som ej är sorterbart. Det är en sko som symbol på det locket så ibland känner jag mig tvingad ett slänga ett par skor eller två.

skor1

Ja, inte så att vi bara öppnar dörren och skickar ut det i trädgården. Vi har tunnor, påsar och små söta korgar att sortera i!

Hoppsan, nu hittade jag ännu en fördel med mitt älskade Höganäs.

tummen upp

Skriver gärna om ett företag som heter Junkbusters. De arbetar med hämtning av avfall och skräp i Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejder. Jag gillar helt enkelt sådana affärsidéer.

De hämtar nästan alla typer av avfall, som byggavfall, elektronik, småsaker, möbler för bortskaffande och miljöriktig återvinning. De lovar att de kommer inom avtalad tid och tar hand om ditt avfall på ett miljöriktigt sätt – och sedan städar de efter sig också!

Man går in på deras hemsida www.junkbusters.se och beställer en så kallad storsäck. 

Perfekt att fylla med till exempel trädgårdsavfall. Särskilt nu på hösten när den stora rensningen ”bör” (håller på att snacka med mig själv om detta), pågå i trädgården när man nu pysslar lite extra för att växterna ska få en behaglig vintervila. (Ja, hej och hå vad man är sugen på att pyssla i trädgården nu på hösten).

Kan också använda storsäcken till det som blir över när man tex. renoverar. Gammalt klinker, trä och masonit och annan bröte.

Huruvida de tar med sig gamla griniga gubbar vet jag inte. Men frågan är säkerligen fri. Beställ bara rätt ”junkbag”.

Jag gillar helt enkelt hela företagsidén. Blir efterfrågan tillräckligt stor eller att det finns en sugen entreprenör i områdena där de fortfarande inte verkar så varför inte fråga om ett samarbete?

För det finns ju faktiskt fortfarande människor som orkar köra sin soffa, sina gamla bildäck eller ett gäng sopor rakt ut i skogen och bara dumpa! Har sett detta så många gånger med tanke på att jag vistats i spenaten sedan Jesus gick i kortbyxor. Inte för att jag ville snylta på hans vader utan bara för att jag alltid har haft hund och gillar att vara i spenaten.

Man blir förvånad på vilka ställen i skogen man stöter på en soffa, bildäck, metallskrot och vanliga sopor i ICA kassar. Vad kostar inte det att för det första hasa på en soffa ( inte så lätt i en Renault Cleo) och sedan köra ex antal mil för att dumpa? Är det inte bättre att kunna ringa eller beställa hämtning på nätet för en rimlig peng?

Har nog alltid varit lite nördig vad gäller det här med miljön. Har man levt med en farsa under hela sin tonårstid som tidigt på morgonkvisten när man stod där i duschen med sitt Date-schampo och bara ville vara så vacker som bruden på förpackningen. Drömde sig bort i den strila duschens strålar, och då står gubben där och bankar på dörren och skriker: -Stäng av vattnet under tiden du tvålar in dig!

Eller varenda gång man lämnande sitt rum. Kunde ju ske rätt många gånger under en kväll för man ville ju se hur läppglanset glimmade i badrummets dunkla sken. Då hördes minsann en skäggig stämma: – Släck lampan när du lämnar ditt rum!

Ja, då har man någonstans lärt sig. Ja, nu kanske bara gubben ville spara pengar men i min nutid så handlar det ju även om miljön. Jag uppfostrar min C på samma vis. Blir skogstokig när han glömmer släcka efter sig i källaren eller kör halvfulla diskmaskiner.

Detta upptar ju definitivt inte hela mitt liv men någonstans är det också viktigt. Tänka på miljön, sina kostnader (vi sparar ex. antal tusenlappar på ett år för att vi sorterar hemma och gubben inte åker med bland skorna), och dessa pengar lägger jag gärna på annat.

Som ett par nya skor eller en badboll.

badboll

Kram kram och sortera vä! Alla bäckar små…

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam