För alla

Snabba fredagsburgaren

2016/09/16

burgareSåhär en fredagskväll när man är lite trött och sliten efter en hård arbetsvecka, är det gott att fixa till något smidigt och som går fort att laga. Min pizzakvot är nämligen fylld ända fram till jul…

Det här är ju absolut inget märkvärdigt men jag tog det som fanns tillhands och snabbt gick det. Nästa gång kanske jag orkar masa mig ut till växthuset och hämta lite sallad och gurka också.

chiliIkväll har jag använt min inlagda chili och provsmakat den för första gången. Den satt som en smäck och var lagom het för mig efter en vecka när jag känt mig lite febrig och dassig mellan varven.

Såhär gjorde jag:

Inlagd chili

Du behöver:

300 gr chilifrukter (fint att blanda lite olika sorter)

1 röd paprika

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

1 msk socker

1 msk salt

1 burk med tättslutande lock

Bensoat som du använder för att skölja ur burken med. Står på påsen hur du gör.

Dela chilifrukten på längden och skölj under rinnande vatten. Skär i riktigt små bitar. Jag tog bort kärnorna men det gör jag nog inte nästa gång. Blir ännu mer hetta om man låter dem gå med.

Dela, kärna ur och skölj paprikan. Skär i riktigt små bitar.

Lägg detta i en kastrull med äppelcidervinäger, vatten, socker och salt. Koka upp och låt småkoka under lock i 5-6 minuter.

Häll upp i bensoatsköljda burkar och förslut ganska omgående.

Detta kan man provsmaka redan efter ett dygn.

Min rekordsnabba och simpla hamburgare

Högrevsfärs

Hamburgerbröd

Rödlök

Tomater

Philadelphiaost (jag använde den med vitlök och örter)

En kvist timjan

Chiliröra. Crème fraiche rörs ihop med den inlagda chilin. Inga övriga kryddor behövs. Gör åtminstone 1 dl till varje burgare för det är så himla gott.

Forma en bra bit färs i handen till en knubbig burgare. Salta och peppra och stek i smör. Då högrev är fint kött tycker jag att den ska vara rosa i mitten.

Rosta hamburgerbröden i ugnen eller i brödrosten.

På det understa brödet bred ut ett lager Philadelphiaost. Sedan ett gäng med råa lökringar. På med hamburgaren och toppa med chiliblandningen.

Lite goda tomater och en kvist timjan. Så enkelt var det! Timjan har jag nästan alltid hemma. Det blir en god touch till de flesta maträtter och sedan tycker jag det ser lite fint ut på tallriken. Kanske är det timjanen man blir så fet av? Hm, jag som trodde det var bananflugorna i vinglaset…

Nu blir det tid över till att måla en hylla och sota pannan. Såklart kladdar jag ner mig och hur jag ser ut efter sotningen kan ni själva räkna ut. Funderar på om jag ska investera i någon slags overall som jag kan dra på mig när jag sotar varje vecka. En sak är säker – alla ”manslemsgöra” är faktiskt inte så himla kul.

Måla möbler och inredning är däremot roligt och avkopplande. Nu ska jag köra andra strykningen på hyllan. Tjo hopp!

Kram kram

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam