För alla

Våga vara lycklig

2013/01/24

Just nu och sedan flera veckor tillbaka känner jag mig så lycklig. Kan inte, vill inte skriva om allt som upprör mig mellan varven för det är inget som ger mig något.

Visst har jag retat mig i veckan på de ultra-ortodoxa judarna i Israel som lever på bidrag och ber hela dagarna. Så även på den svenska psykiatrivården som fått lite ljus på sig tack vare ”Nora -fallet” (den flicka, bland många andra som den dömda före detta polischefen Göran Lindberg förgrep sig på).

Bra att vården ifrågasätts och att även media har lyft fram fall där vården faktiskt funkar. Att arbetet med att tvätta bort all skam och skuld som är så starkt förknippat med sjukdomar som är psykiskt relaterade, lyfts fram och vågar diskuteras. Att må dåligt i själen är inte fult och ska betraktas lika naturligt som ett benbrott.

Intressant men jag orkar inte grotta ner mig i dessa tankar och funderingar för jag har faktiskt fullt upp med att hantera min lycka!

Äggoistiskt? Nä, inte alls. Om jag mår bra kan jag få andra i min närhet att må bra. Delad glädje är alltid dubbel glädje och de människor som känner något annat är i regel avundsjuka och missunsamma.

De behöver inte göra sig besvär i mitt liv just nu för jag är rustad med argument upp till hårfästet.

Jag har ingen annan än mig själv att tacka för min lycka. Som min syster sa en gång:

du är verkligen din egen lyckas smed

Fina ord som jag i dessa veckor har känt mig styrkt och trygg av. Men som vanligt sitter den lilla djävulen på axeln och knackar på med jämna mellanrum.


Hehe, snart tar det slut. Passa på att njuta för snart brakar det.

 

Men den lilla djävulens röst blir svagare och svagare för jag lyssnar inte så mycket på honom längre. Har ju fullt upp med att vara tacksam, leva i nuet och njuta av den där balansen som just nu är så skön. Känna att jag kan vara precis den jag är och jag gillar den jag är – just nu.

Såklart analyserar jag hur det kan komma sig att jag mår såhär? Tror att jag det senaste halvåret har inrättat mig i ett nytt sätt att leva som passar mig bra just nu. Älskar havet och människorna i Höganäs och den avslappnade attityd som jag upplever råder där. Mitt arbete som ger mig tillfredsställelse och där resultaten visar att jag är på rätt väg. Kanske är det insikten om att livet inte är för evigt, och att det är inte syndigt att njuta av livet.

Visst dricker jag åt helvete med för mycket vin, röker som en hel arme´mellan varven och älskar att både laga och vrida i mig allsköns god mat. 

Kanske är det vetskapen om hur mycket vi människor själva faktiskt kan påverka vår egen tillvaro, om vi bara törs lyssna lite mer på oss själva och vågar prova andra vägar, som gör att jag just nu mår bra?

Det som är förutsättningen för all existens är trots allt ett arbete och den lön som medföljer ett arbete. Alla har inte arbete eller förutsättningar som innebär att man kan resa jorden runt eller åka på utlandssemestrar eller köpa värsta bilen, eller vad man nu har för drömmar. Man kanske inte kan göra det just nu, men sträva efter att ens drömmar någon gång ska gå i uppfyllelse. Under tiden gäller det att leva gott och färdas mot döden med sina egna behov och resurser i fokus.

Min resa har verkligen inte varit enkel och kanske är det därför jag är så förvånad över att jag just idag kan må så bra och inse att mina drömmar är uppfyllda till mångt och mycket. Lite känslan av att

Puh, det gick! 

Alla har inte mina eller dina drömmar utan alla har vi olika mål och visioner. Bara för att jag delar med mig av mina så betyder inte det att jag pådyvlar någon att göra ”min resa” mot döden.

Men kanske kan jag inspirera någon att våga göra verklighet av sina drömmar. Våga ta det där klivet till något okänt, lockande och lite skrämmande. Att våga lita på sin egen kraft och erkänna sin rädsla för det okända.

Sträcka ut en hand och be om hjälp, våga blotta sig och må risigt mellan varven. Orka resa sig och vandra vidare och våga vara lite nöjd understundom och dela med sig av sin lycka – villkorslöst.

Om nu någon tycker att jag trycker ner det i halsen så varsågod! Vad kan jag göra annorlunda när jag just nu mår så förbannat bra?

Tack till alla människor i min omgivning som ger mig så mycket kredit för det jag gör. Alla underbara, härliga dårar som lyfter min dag med både glädje och sorg. Tillsammans är vi oslagbara och resan mot döden gör vi med flaggan i topp.

Tänk, jag känner mig så trygg just nu att jag till och med kan använda mig att ordet döden utan att vare sig skämmas eller skrämmas!

Här kommer två versioner av ”döden”. Se båda.

Kram kram

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam