Sharing is caring!

2015-01-07 22.19.39

Kan man röka ut dem?

De som känner mig vet att jag är paniskt rädd för insekter och allsköns äckliga kryp.

Förvånar mig själv ibland med tanke på att jag krälat runt i skogen sedan 13 års ålder och tränat hund, ridit häst och diverse löst manfolk i skogen. Rest i Indien och alla möjliga länder såsom tex. Danmark. (Kan inte rabbla upp alla länder jag har haft fladderdreta i). Men aldrig har jag sett och upplevt så mycket vidriga insekter och kryp som i sverige.

Det äckligaste som har drabbat mig just nu är silverfiskar. Fy fan, jag ryser bara jag skriver benämningen på dem. Tar inte hjälp av min kompis Wikipedia idag utan Anticimex. Det här är skitäcklig läsning. Slår vilken roman som helst av Steven King med hästlängder. Hajenfilmer, Motorsågsmassakern – ja rubbet.

När mörkret blev avbrutet

Att steppa upp mitt i natten och tända lyset på toan för att slå en liten drill och upptäcka…det rör sig på golvet! Tack gode gud att jag alltid har tofflor på mig inne (hund=hundhår), så dessa två små äckel som helt objudet belägrat mitt badrum fick dö. För när jag hugger för livet, är jag snabbare än en kobra!

Nu kommer det – var mentalt förberedd.

Silverfiskar

Namnet silverfisk har den fått från färgen på kroppen och troligen för att den rör sig så smidigt att det nästan ser ut som den ”simmar” fram. Andra namn är silverpil, silvermal, siller, bänksill och nattsmyg.

Namnet nattsmyg passar bra in då den är ytterst ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt. Silverfisken tillhör ordningen silverborstsvansar och har existerat i 300 miljoner år. De hittas i hela världen och det finns ungefär 370 arter, varav två i Sverige – silverfisk och ugnssmyg.

Silverfisken ses ofta kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar, vilket gör att många tror att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar. Detta är dock en missuppfattning. Den hittar sin föda i de avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler.

Silverfisken blir 10-15 mm och lever i 2-4 år.

En fullvuxen långsprötad silverfisk är större än sina släktingar men små individer kan vara svåra att se skillnad på. De långa antennerna och spröten som har gett insekten sitt namn är tillsammans med en borstig mustasch vid mundelarna dess tydligaste signum. Mustaschen blir kraftigare vid varje ömsning och de gråa fjällen mörknar med åldern. En långsprötad silverfisk blir 15-19 mm lång och kan leva i upp till sju år.

silver

Kan det bli värre?

Jamen, fattar ni? Vem fan vill överhuvudtaget ha dem? Att sedan inse att man kan få leva med farfar silverfisk i sju år?

Tänk dig en senil farfar silverfisk som glömt bort att man varken bits eller sticks? Eller hur trovärdigt låter det när man knallar in på Polisstationen, harklar sig och med sprucken stämma deklarerar;

-Jag har blivit våldtagen. Av en silverfisk.

Tänk dig själv i vårt rättssystem när hela bevisbördan ligger hos offret? När inte en ens en tjej som blir våldtagen av en, två … eller sju blir trodd…

Hur stor är sannolikheten att det blir ens ett åtal i målet ”tjockatantenistan mot silverfisken”?

Full panik idag.

Erkänner mig skyldig, utan att tveka om det skulle dyka upp i lokalblaskan att en galen medelålders knubbig kvinna med grävlingsfärgat hår, har synts runt Höganäs frågandes efter rödcederolja. För det var tipset jag fick när jag googlade på bekämpning av silverfiskar.  Shit, nu rös jag igen.

Nope, inget napp men dock stort tack till både Optimera och Colorama som gjorde sitt bästa för att hjälpa mig.

Ut i bilen och goooogla… Anticimex. En underbar skånska på Anticimex Helsingborg hjälper mig på traven. Jag kallar henne kort och gott för Underbara Anticimex.

– Visst, jag ser att du har ett avtal med oss (jamen, herregud – lika självklart som att alltid ha Kalles Kaviar hemma ). Vi kan skicka dig dosor du kan sätta ut.

Tjockatantenistan: -Ja men jag har googlat på detta, då ser man ju dem döda i fällan? Har ni inte någon sådan där rödcederolja spray?

Underbara Anticimex:  – Vi har fällorna, men du – dem du sprayar till döds, ser du inte dem? Jag menar de måste ju dö någonstans?

Tjockatantenistan: – Kan jag ha fällorna i min brevlåda imorgon eller kan jag hämta dem någonstans?

Underbara Anticimex: – Svårt, klockan är 16.40 och de går från vårt centrallager. Jag kan inte lova något.

Tjockatantenistan: – Då får jag sova på hotell inatt.

Underbara Anticimex:  Men det är ju inte så att de liksom biter dig i tårna.

Sedan ett underbart flatgarv från oss båda!

Så nu kommer min toalett att lysa som Tjernobyl tills jag fått mina dosor från Underbara Anticimex med posten.

En vanlig dag med en kundtjänst som är optimal och med lokala näringsidkare som gör sitt bästa för sina kunder. Kom ihåg – rödcederolja. Kan dyka upp i ett familjespel nära dig.

En sak är säker, jag kommer att rösta på Anticimex nästa val.

Kram kram från ett badrum nära dig♥

 

Sharing is caring!