Ernst, skit ner dig.

Första julen hemma på många år och för första gången på väldigt många år så blev jag smittad av….

“juljävlen”

Innan ens första ljuset var påtänt i staken så hade pysselhjärnan brummat igång. Allt blev kanske inte precis som det var tänkt men när det är mörkt och alla ljusen brinner (icke att förglömma alla underbara ledslingor här och där), ja då är det tamejfan nästan vackert.

jul6

En liten välkomnande jultårta med allsköns barr, hyacinter, mossa och annat krafs. Som kronan på verket ett litet hjärta. En symbol för kärlek till nära och kära samt vad jag jag tycker julen ska handla om. Kärlek och medmänsklighet och väldigt många julklappar.

jul5

Julstjärnorna är frodiga och mår väl. Nu är de utbytta till en ny variant. Hoppas de håller sig över julaftonen. Skitblomma som aldrig är nöjd. För lite, för mycket vatten. För mycket drag, för lite drag. De är iallafall fina de första tre dagarna.

jul3

Hehehe, tomtarna ska inte få ta allt utrymme. Här är det också mossa, amaryllis och lite annat krafs i krukan. Julen ska rocka fett!

jul2

Som ett litet altare med kronan på verket. Tomten i gjutgods har även en annan sida som kanske visar sig en annan dag. Hyacinter heter det gröna i bilden.

jul9

Hellre en för stor stjärna än ingen alls. Här är det tomteparad så man storknar.

döskalle

Julpynt made by mister C. Det tar sig, sa tjockatantenistan.

jul7

Små självlysande renhuvuden skapar en skön atmosfär i trädgården. Särskilt inte under dagtid.

jul8

Reindeer är passande i Skåne. Det regnar som fan och det finns renar i min trädgård.

ernst

Ett knippe tulpaner som riktigt gnisslar och knastrar när man sätter dem i vasen. Ut med en ängel också och puh, nu är jullådan tömd…

Detta var ett litet smakprov. Här finns ljusslingor i alla dess varianter, både utomhus och inomhus. Det är väldigt jobbigt och tar mycket tid att tända alla ljus och värmeljus. Veden skräpar något vansinnigt och det blir så varmt efter ett par timmar med brasan igång så man måste lätta på klädseln.

Har därför virkat julbikinis och julbadshorts till oss och våra gäster. Så vi kan lätta på klädslen men ändå känna oss fina. Finns i storlekarna M upp till L, så gäster som inte passar i det får helt enkelt svettas ihjäl eller se roliga ut.

I övrigt kan tilläggas att det är rätt skönt med jul. Om man får (i princip) göra som man vill. Umgås med vem man vill och ta sin egen plats för att kunna njuta.

Det känns som om detta blir en bra jul. Det bästa är att jag sticker till Jamaica den 3 januari och när jag kommer hem hoppas jag att juljävlen är borta. Det där med tomtar, mossa, amaryllis och lullull kan bli lite för mycket…

Nu ska jag käka en nygriljerad skinkmacka. Köpt färdigkokt, endast tänt på ugnen själv. Grilljeringen har jag snott av Per Morberg och det ska bli sagolikt gott!

1 dl senap (en blandning av svensk senap, skånsk senap och lite Colemans)

2 msk socker

2 äggulor

ströbrod

200 grader i ugnen tills grisröven fått en fin färg och yta

Kram kram och jula lugnt…