Sharing is caring!

Kan vara ett friskhetstecken eller så har det snurrat fullständigt men har nu börjat utmana mig själv i matlagning som är utanför min så kallade comfortzon. Först ut en gammal klassiker som blev så god att båda portionerna åkte rakt ner i slukhålet.

Biff Rydberg med senapskräm, here we go

Recept för 2 personer och senapskrämen som blev över tänker jag använda till rotmos och nötlägg. Recept på det kommer i ett annat inlägg om jag nu lyckas få till nötläggen vill säga.

Följande behöver du ha hemma eller borta:

250 gr oxfilé (City Gross har nu finfin oxfilé för 299:-/kg från Svenskt Naturkött)
1 stor gul lök
4 stora potatisar av fast sort. Jag körde på nypotatis och fick ta fler med tanke på storleken
Smör och olja till stekning
Japansk soya
Salt och nymald svartpeppar, strösocker
Senapspulver typ Colman´s
Vispgrädde
Dijonsenap
Färsk pepparrot
Ägg

Börja med senapskrämen:

1,2 dl vispgrädde vispas lätt och tillsätt sedan
1 msk senapspulver
0,5 msk Dijonsenap
1 msk riven färsk pepparrot
1,5 msk strösocker
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Ställ i kylen för kommande exploderande smaksensation.

Blank och mjuk lök

Finhacka 1 stor gul lök. Lägg i kall stekpanna med en generös klick smör. Låt sakta börja svetta till sig på låg värme utan att ta färg. Där kan den gott stå 20-30 minuter och gotta till sig. Tillsätt 1 tsk japansk soya och lite salt och svartpeppar precis innan du ska servera.

Krispig potatis

Skär den skalade potatisen i små kuber typ storlek som en sockerbit. Värm upp olja och smör i en stekpanna och fräs på potatisen rätt bra till en början så det blir lite friterad yta. Låt sedan stå i ugnen i 100 grader medans du fixar resten.

Perfekt stekt oxfilé

Skär oxfilén i samma storlek som potatisen. Salta och peppra för att sedan steka hastigt i smör och lite olja. Här kan man ha en ganska het panna. Köttet ska typ bara ner och vända i stekpannan.

Servering av Biff Rydberg

2 äggulor
Lite finhackad persilja som just nu är ljuvligt god och kan odlas utomhus i kruka utan problem.

Lägg upp potatis, kött och lök i ränder på tallriken. Klatscha på med en rejäl kladd senapskräm men smaka först för det är rejält drag i den. Separera äggulan från vitan och häll tillbaka gulan i skalet och lägg på tallriken.

Vitan kan sparas i kylen och antingen lägger man en ansiktsmask eller gör maränger. Kan också slängas vilket är mest förekommande i mitt kök.

Det var så himla gott och jag tog mig ett glas från dunken. Ciú Ciú, ett italienskt vin med Sangiovese som är en klassisk blå vindruva. Öl och en snaps är jag tämligen säker på hade funkat också.

Lycka till och glöm inte ha roligt i köket. Ibland är det ganska kul att laga mat med bar överkropp, särskilt om man ska steka fläsk. Nu ska jag koka nötlägg och smygröka under fläkten.

Kram kram

Sharing is caring!