Invigning av ytterligare en julklapp avklarad. Fondue/frityrgryta modell mini. Använde frityrolja istället för buljong då jag vill att köttet får stekyta istället för att kokas. Har man rätt temperatur vid användning av frityrolja försluts köttet snabbt och fettet tränger inte in och köttsaften stannar kvar i köttet, och därmed den goda smaken.

Kött till fondue

Använde kycklinglårfilé, entrecote och innanlår av oxe. Jag gillar ju som bekant lår.

Frossa i såser

Sedan såsades det vilt. Glömde bort mig där en stund i köket så det kanske blev lite många. Men det var mumsigt. Jag gjorde recepten med tanke på två personer och det räckte vill jag lova. Jag har naturligtvis höftat lite och det är ju inte särskilt svårt med de här höfterna om man säger så. Gör gärna såserna några timmar i förväg så de hinner mumma till sig ordentligt. Med salt, peppar och honung klarar man sig alltid galant när det kommer till att göra kalla såser med mejerivaror.

”Den här smakar väldigt mycket vitlök, sa tomten.”
”Mm, beror kanske på att det är en vitlökssås, sa Bull.”

Vitlök

1,5 dl turkisk yogurt
1 klyfta pressad vitlök
En skvätt olivolja av god kvalitet, salt och nymald svartpeppar.

Ostsås

1,5 dl Creme fraiche 34%
1 dl riven Parmesan eller annan ost man gillar, typ Chevré
1 msk färskost med vitlök
En skvätt honung, salt och nymalen svartpeppar. Jag använde mitt ramslökssalt men funkar givetvis med vägsalt också.

Barbeque sås

Fräste några bitar av hackad zucchini, röd paprika, gul lök, vitlök, tärnad tomat i olja tills de mjuknade. Tillsatte även lite av min torkade chili för det kittlar så skönt. Fick sedan kallna.

Blandade sedan tillsammans med:
2 dl Creme fraiche 34%
Salt och nymald svartpeppar och lite chilisås för extra hetta.
När det ballar ur med för mycket hetta, vilket är vanligt i det här köket brukar det gå att rädda upp det hela med lite honung.

Avocado

1 st mosad Avocado
Lite hackad torkad chili eller färsk
Salt och peppar
En skvätt citronjuice och resten av citronen används med fördel i kommande Gin och Tonic.

Bearnaisesås

1 st burk med färdiggjord bearnaiseisås, jag köpte Lallerstedts.
I med några droppar Vitvinsvinäger för att få upp lite friskhet. Kan erkänna att jag aldrig slagit min egen beasås och det kan jag leva med.

Mango

1,5 dl gräddfil
2 msk Mango Chutney
Lite finhackad chili, torkad eller färsk

Grönsaker för den goda sakens skull

Till detta blomkål, broccoli, gul lök, paprika, skogschampinjoner, cornichons och tomater. Och tack gode gud att jag inte brände på med sötpotatis i ugnen också för magen stod i åtta hörn efter detta. Okej då, vi hade lite frityrsmet också…
Det var väldigt gott att doppa löken i detta och fräsa till. Den gula löken alltså.

Ingen brandkår behövde tillkallas trots att det stundtals fräste lite vilt i grytan. Men såklart stinker det efter en sådan här matorgie och på lördagsmorgonen när jag återvände till sängen efter att ha rastat bävern och dockade bakom tomten doftade han som en donut. Men det var det värt och han var ju kalorifri att mumsa på.

Kram kram