“Hallå ja, Tjockatantenistan här – året börjat bra?”

“Jo, jag tackar finfint värre…”

Min “kompis” Gangster-Britta har varit i farten. Det började som en skakning på nedre däck eller rättare sagt med en blyfot på gaspedalen.

Liten episod ur Gangster-Brittas liv

Det började en dag i mitten på december förra året. Det damp ner ett litet brev från Polisen minsann. Fin bild på Gangster-Britta där man tydligt kunde skönja den lilla dubbelhakan som så fint parkerat sig över halsduken. Stirrig blick ut genom de runda glasögonen och det risiga håret som likt en mörkrädd grävling ramade in det runda ansiktet.

Jodå, här hade det minsann gasats på lite för fort och inte nog med det! I ett fordon som dessutom hade körförbud. Kallad till ett telefonpolisförhör. Halleda…

Gangster-Britta blev skiträdd och fick rusa in på toaletten och tömma tarmen. Sedan började hon minsann morska upp sig lite. Retade sig på hur fanken denna myndighet kan skicka en sådan kallelse orekommenderat med tanke på hur Postnord fungerar. Inte heller hade hon något körförbud på bilen. Hmm…

Dagarna gick och sedan kom den där dagen då det var dags för Gangster-Britta att ringa upp det där telefonnumret för att få njuta av ett telefonpolisförhör. Efter noga funderingar och efter att ha frågat en hund i sin närhet;

“Vad säger du hunden, ska vi vara lite obstinata?” Fortfarande lite irriterad och ilsken över hur man kan skicka en sådan sak med vanlig post.

Hunden svarade under lugg;

“Japp, var inte så jävla mesig. Skit i det.”

Sagt och gjort.

Dagen efter ett nytt brev i postlådan. (Tycker Postnord verkar fungera alldeles ypperligt). Ny kallelse till polisförhör via telefon. Ordet Påminnelse kraftfullt markerat med gul överstrykningspenna.

Kvällen innan började det mala lite i Gangster-Britta. Fan, kunde det verkligen vara körförbud på bilen? Ut i bilen och rafsa runt bland besiktningsprotokoll och annat smått och gott. En slagning hos Transportstyrelsen och har man körförbud så kan man inte se ett spår av bilen. Det gjorde man inte heller…

Efter närmare efterforskningar så visade det sig att ja, bilen hade körförbud. Bilen hade nämligen besiktigats utanför sin ordinarie period (för tidigt) och hade då fallit ur registret hos Besiktningsfarbrorn. Det ordnade sig dock snabbt och Gangster-Britta fick till och med åtnjuta den fina vinterrabatten hos Besiktningsfarbrorn och behövde endast pynta 399 riksdaler för ett trevligt besök med klanderfri bil och en kopp kaffe med mjölk i arla morgonstund.

Polisförhör med Gangster-Britta och trafikpolisen 

“Hej mitt namn är Gangster-Britta och jag är kallad till ett telefonförhör.”

Lite artighetsfraser och allmänt om hur detta förhör skulle gå tillväga. Innan förhöret började hade Gangster-Britta lite frågor och synpunkter.

“Hur kan ni skicka en sådan här kallelse med vanlig postgång? Har ni aldrig hört talas om Postnord? Jag har tydligen fått en kallelse tidigare eftersom det stod påminnelse på denna.” (Ja, där skarvades det lite med sanningen men ska man statuera exempel så ska man).

Trafikpolisen harklade sig lite lätt. “Ja du, det var en bra fråga för vi har lite problem med det här.”

Hmmm, tänkte Gangster-Britta och morrade lite inombords. Sedan fortsatte hon.

“Sedan tycker jag gott att ni kan installera lite filter i era kameror så man inte behöver se precis alla dubbelhakor. Det kostar ju ändå en slant det där fotot.”

Trafikpolisen bröt ihop och började skratta hysteriskt. “Ursäkta mig men visst jag håller med dig.”

Gangster-Britta försökte få till en liten strafflindring gällande körförbudet men det sket sig. Inte heller när hon ifrågasatte tidpunkten för fotot gick det något vidare. För Gangster-Britta var ytterst tveksam till att hon kunde vistats på den vägsträckan vid just den tiden en söndag. Inte fan kunde hon varit körduglig då? Det sa hon däremot inte högt.

Med myndig ton sade Trafikpolisen;

“Erkänner du?”

“Ja, kved Gangster-Britta och såg några härliga tusenlappar lämna kontot. Det är möjligtvis inte så att man kan få krypa in i kurran några dagar istället?”

Nä, så fungerade det inte. Synd…

Så fint ändå när Trafikpolisen berättade – du kommer att få en betalningsavi med 8 dagars betalningsvillkor. River du av den översta delen och returnerar till oss så får du 30 dagars betalningsvillkor. Men se till att spara den undre delen så att du ser OCR numret och beloppet.

Jo, det lovade Gangster-Britta och tackade så mycket för de extra dagarna. Det har ju varit jul och så. “Mmm, sa Trafikpolisen, Visst är det bra?”

Sedan tackade Trafikpolisen för sig och sa att det här var det roligaste polisförhör hon någonsin haft.

Mmm, tänkte Gangster-Britta – det bjöd jag på. Tack och hej och ha en fin dag.

Inom lagens råmärken

Nu tänker Gangster-Britta hålla sig inom lagens råmärken och lätta på blyfoten. Hon har också förstått att den nya tänkta karriären som Kriminalkommissarie Gangster-Britta Beck nog får läggas på hyllan ett tag. Här blir det inget kontor med mässingsskylt, fladdrande trenchcoat och saftiga mordplatser att besöka med en glödande Blå Camel i mungipan inom den närmaste framtiden. Men hon kan fortfarande efter dagens arbete sätta på lite klassisk musik och suga i sig en Calvados och bara verka allmänt deprimerad.

Ha ett underbart fortsatt trevligt nytt år kära läsare.

Kram kram