Sharing is caring!

Laga mat är härligt! Äta mat är också härligt men det är ändå själva fixandet innan som är så himla mysigt.

Ett gott glas vin eller en liten whiskey är aldrig fel att ha med sig när man ”köksar”.

Våga testa

Att våga testa lite på egen hand och inte vara så rädd om det nu skulle gå åt helvete. För det gör det mellan varven, tro mig.

Tror jag har fattat en grej iallafall och det är att inte blanda ihop för många smaker. Då tar det liksom ut varandra och det smakar egentligen ingenting.

Grilltajm!

Till helgen hoppas vi nog alla på att det blir väder så man kan grilla. Kan man inte grilla ute eller på sin balkong så finns det faktiskt en grillfunktion i de flesta ugnar. Har man ingen ugn så är det ju ofantligt tråkigt.

Jag är en liten ”köttoman”. Bra kött oavsett om det är fläsk, nöt eller kyckling, så gillar min kropp det. När det kommer till nöt- och fläskkött får C oftast fixa till det på grillen. Det är bra för en man att ha en egen domän där han får husera fritt och känna sig som Tarzan.

tarzan

Johnny Weismuller – den första Tarzan

Ett bra kött som ska på grillen behöver endast salt och peppar. Ibland bara peppar faktiskt. Fläsk och kyckling brukar jag dock oftast marinera i något. Finns en uppsjö i mataffären av olika färdiga marinader eller så gör man sina egna experiment.

baltzae

Det jag delar idag är lite goda tillbehör till det grillade. Först ut en riktig ”killer”. Inte stark på något sätt men så in i helvete god. Busenkelt såklart, måste ju hinna sörpla vin också…

Ananassalsa

Till 4 pers. Detta behöver du:

ananas i skivor på burk à 500 gr

4 salladslökar

1 röd chilifrukt (spansk peppar tex.)

1 msk olja

1 msk vinäger

1 msk råsocker

1/2 tsk salt

1 – 1,5 msk färskriven ingefära

Såhär gör du:

Skär ananasskivorna i mindre bitar. Skölj och finstrimla salladslökarna. Kärna ur och finstrimla den röda chilifrukten. Blanda olja, vinäger, råsocker och salt i en skål. Rör tills socker och salt löst sig. Tillsätt ananasbitarna, löken och chilin. Smaka av med den färskrivna ingefäran. Ställ kallt i ca 1 timme.

Mangosalsa

4 pers. Det här behöver du:
2 färska mangofrukter

1 purjolök

Sweet chili sås

Såhär gör du:
Skala mangofrukterna och skär i små tärningar. Skiva purjolöken tunt (ca 5-8 cm purjolök). Blanda och tjoffa i Sweet chilisås till den smak du gillar. Jamen, hur svårt behöver det egentligen vara? Ställ kallt en stund innan servering.

Goasalsa 

Ett recept vi fick för några år sedan av ett kanontrevligt par som vi träffade i Goa. Här är det fritt fram att välja mängden av råvarorna. Jag sätter i (parantes) vad jag själv gjort.

Det här behöver du:

Mango (2 st)

Röd lök (1 st)

Mynta (1 msk finhackad)

Tomat utan inkråm (3 st kvisttomater)

Lime (knappt en halv pressad)

Salt (bara lite, smaka efter hand)

Absolut inget peppar

Blanda, smaka av efter eget huvud. Smakar det inte så bra, så drick mer vin!

Serverar vin

 Smaklig spis och kom ihåg…

Det finns bara en Tarzan i mitt liv och det finns bara en Trazan Apanson. Snacka om coola bananer…

b2

Hx-festivalen Helsingborg 2014. I vårt stånd sålde vi de allra goaste Jerk Chicken Burgers på denna sidan jordklotet.

Kram kram och lycka till med helgens ”grille”.

Sharing is caring!