Sharing is caring!

Här snurrar livet på i sin enkla lugna takt. Fem minuter i Sverige kan vara allt från fem minuter upp till en timme i Indien. Men vem orkar bry sig?

På tredje dagen blev det en liten kludd i brallan, på självaste julaftonen, Jesus födelsedag och allt. Sedan öppnade jag den medhavda Gammeldansken och tar mig en liten sup då och då. Kanske hjälper, kanske är det inbillning. Skiter (nej, struntar) i vilket, bara det inte händer något okontrollerbart vid utandningar.

Har tagit ljuvlig massage några gånger och fler tider är inbokade. Har också träffat en doktor i Ayurvedisk medicin som har gjort en bestämning av min kroppstyp. Jag är en Kapha med inslag av Pitta.

(Det tyckte C stämde bra för pitt har jag ju emmellanåt). 

Ayurveda, eller kunskapen om livet (ayur: kunskap, veda:liv), är en indisk läkekonst med tusenåriga anor från den vediska kulturen. I ayurveda är åtgärder för att bibehålla en god hälsa väl så viktiga  som att bota och lindra sjukdomar.

För att upprätthålla ett gott kroppsligt och mentalt välbefinnande krävs att vi lever hälsosamt under livets olika faser, så att en balans infinner sig mellan våra elementära energier. Det är när balansen mellan dessa energier rubbas som vi riskerar att drabbas av sjukdom.

Enligt den ayurvediska medicinen finns det tre elementära energier eller doschor:
Vata (”vind”; rymd och luft), Pitta (”galla”; eld och vatten), och Kapha (”slem”; jord och vatten). Om Vata dominerar bör man agera så att en balans uppnås till Pitta och Kapha, och vice versa. Ayurv-veda lär oss att denna balans åstadkomms genom ett hälsosamt leverne med anpassad kost, motion, massage, yoga och meditation.

När det gäller kosten ska jag såklart inte äta det som är gott. Vidare ska en sådan som jag inte sova för mycket och definitivt inte vila middag som jag gör så fort tillfälle ges. Max 7 timmars sömn per natt ska räcka för mig. Mer vatten ska också intas men det visste jag ju redan. Intag av vin diskuterades inte överhvudtaget så det är nog bra för min kroppstyp…

Faktiskt kanske jag nu är mogen för att testa yoga igen. Sist jag prövade var jag definitivt inte mogen .

Konstigt är det dock för jag som brukar somna så snart jag lägger mig i en solstol har inte slumrat in mer än en gång. Kan ju bero på att vi inte har några solstolar utan får ligga på sanden i solen. Nya bestämmelser, inga shack får ha fler än fem solstolar på stranden vilket innebär att är du inte där i ottan, får du heller ingen stol. Men det går så bra att ligga på sanden och det innebär att vi inte heller har parasoll, så nu har den lilla knubbsälen bränt upp sig fullständigt och till och med benen som inte brukar få färg lyser så vackert rosa.

Det är bara så himla skönt att slippa stressa, en massa måsten och att hela tiden vara på väg någonstans. Vad fan håller vi på med egentligen? När jag kommer hem ska jag verkligen försöka ta med mig denna känslan och försöka ta det lugnare och vara mer fokuserad på nuet. Har ju bara ett liv och det vill jag ju leva – länge.

Kram kram från en rosa Buddha

 

Sharing is caring!