Jag har jordens dilemma…
Vet inte om jag ska baka 200 lussebullar eller göra som vanligt och baka 1500 lussebullar? Ska jag satsa på 1000 pepparkakor (fast bara i tre olika varianter: den traditionella tomten, bocken och hjärtat), eller ska jag göra niodubbelsats och köra ett större julbak?

Hur många korinter ska jag sätta i mina egenodlade apelsiner? Kan det vara lagom med ca 10 i varje? Vill ju inte att doften av korinter ska ta över den fräscha apelsindoften.

Sedan har jag ju alla barn som inte får julklappar – hjälp!!! Hur kul tycker man det är att få en halsduk i ylle när man bor i Tanzania? Hur fasen ska jag hinna sticka? Inga problem, jag behöver verkligen hoppa över ett par lunchraster och då hinner man många varv med stickorna och garnet.

Sedan är den stora frågan: Vilken färg ska jag ha på mina egenstöpta stearinljus? Räcker det med rött och vitt eller ska jag även ta lite grönt?

Jag formligen älskar detta julstök! Det är så skönt att sitta där på julaftonen med en förkylning som äntligen vågar bryta ut när jag kopplar av. Mina kinder är äppelröda men av feber men jag har ju ändå gjort allt det där som man ska göra…

Tänk vad många som lider alla helvetes kval såhär innan jul. Visst finns det många som lärt sig balansera upp det hela
och faktiskt kan göra mycket av “stöket” som hör till och njuta av det. Men, tänk vad många som lider av denna kravfyllda helg. Såhär ska vi göra, för det har vi alltid gjort.

Men, som i alla lägen gäller det. Jag själv är herre över min egen skuta (eller kälke) och om jag gör saker som jag inte gillar – vad fan gör jag det då för?

Njut av julens förberedelser men gör det på ditt eget vis. Skit i vad andra gör och bli kanske lite lagom stressad, men vad är det egentligen det handlar om? En vanlig dag, om än Jesus födelsedag, men en dag eller helg fylld av ledighet, eftertanke, en god snaps (som ofta gör att eftertanken får fritt spelrum) och en chans att få träffa alla nära och kära. Kanske även en vidrig svåger, en tjatig svärmor eller en vidrig svärdotter – men vad fasen, se det som en utmaning! Träna in några härliga fraser som kommer att förgylla er jul, tex:

– Du har inte missat många lunchraster du? (Lämpligt till en svåger eller en svärson, kan även funka på en svärmor).
– Skönt att se att du blivit äldre. (Svärmor eller svägerska).
– Tja, nu har man tjänat sin första miljon. (Avundsjuk kusin).
– Ny fru igen? Skönt, för den första verkade ju nästan normal. (Brorsan).

Det blir bra. Förväntningar är bra och det ska man ha men ju äldre man blir, ju mer förstår man vilken inverkan man själv kan ha på förväntningarna. Har fortfarande inte varit med om någon jul, där någon har kollat i mina köksskåp om de är städade, (har inte själv kollat i någons köksskåp), eller om taket är rent eller om fönstrena är skinande rena. Just det här med fönster tycker jag är kul. Varför är det så viktigt med rena fönster? Vi äter inte på dom och med tända ljus och mörker så ser väl inte någon om de är putsade eller inte?

Julen är en härlig tid! Jag älskar Liljeholmen som gör så fina ljus, jag älskar Mor Anna som bakar de allra godaste pepparkakor och jag är glad över att kunna köpa en burk inläggningssill och göra min egen sillinläggning och tycka att det är kul. Att veta att mina pojkar inte kommer hem i jul för att kolla om jag har gjort mina egna pepparkakor, stöpt mina egna ljus, utan för att jag är deras mamma och vi gillar att umgås. Munhuggas och “tjöta” och bara vara sådär goa mot varandra som vi aldrig annars hinner vara.

Kram i julstöket och ta hand om er själva