8411780_m

Nu har jag funderat igen. Följt massmedia under några veckor och det gör jag enbart när jag känner att jag orkar, för det är sannerligen inget upplyftande tilltag.

Först ut…

Skulle jag verkligen kunna släppa mina värderingar och anpassa mig till en annan kultur i ett annat land?

 • Gå till stadens torg och titta på när de stenar en kvinna för att hon varit otrogen?
 • Låta min elvaåriga dotter gifta sig med en man på 65 år?
 • Tycka mina söner är hjältar när de väljer att bli självmordsbombare för att hamna i paradiset?
 • Det är självklart att döda någon för de har inte visat mig (som man) respekt?

Nä, inte direkt. Alltså kan jag inte förvänta mig att människor från andra länder som väljer att bosätta sig i mitt land Sverige kan släppa sina värderingar och sin kultur.

Det är katastrof

Jag tror på fullaste allvar att det är katastrof i vårt land och jag lider verkligen med de människor som flytt till oss av rätt anledningar. För att rädda sina liv.

Allt annat pack som vi får och har fått in kommer att skjuta vårt land i sank. Bråk, problem, utanförskap och en fanatism som jag många gånger inte alls tror har med religion att göra. Idioter som tyvärr får härja fritt i landet mellanmjölk. För inte kan väl vi sätta gränser och säga att nu är det fan nog! I detta “alla är vi kränktas” land håller vi truten och bara låter degen jäsa över.

Ärligt talat är jag skiträdd. Inte för det annorlunda och ovanliga, det har alltid attraherat mig. Det som skrämmer mig är att det nu verkar vara laglöst land där man inte har en blekast aning om vem som befinner sig här och varför.

Jag gillar känslan i lördags när jag vimsar runt på Jysk och letar efter en liten adventsstjärna och familjen “huckle och buckle” står där och pratar på sitt språk. Tittar på adventsljusstakar och fnissar lite. Öppnar kartonger och gluttar. Vi tittar på varandra i gemensamt samförstånd över vilken man vill ha och ja, jag erkänner. Gillar när “nysvenskarna” åtminstone försöker anamma våra traditioner. Hoppas bara att de inte får skit av sina landsmän för det, utan verkligen kan och törs stå för att de åtminstone försöker.

Jag är och har varit under många år väldigt skeptisk till denna invandring som skett och sker i vårt land. Någon ska betala notan för att alla har rätt till skola, vård och omsorg. Bostad och ett drägligt liv. Men i första hand måste väl det ändå vara vikt till de människor som bidragit till detta.

Att upplåta sitt land som en fristad till människor som flytt från krig är ju självklart men varför kan det inte just få vara en fristad?

De flesta vill nog helst återvända till sina länder och leva sina liv i lugn och ro precis som de gjort förut. Varför ska vi pracka på dem våra sedvanor, vårt samhällssystem och våra värderingar? Det funkar ju inte.

Hur fasen ska en analfabet som inte ens kan skriva på sitt eget språk kunna sitta i en skolbänk i Sverige och lära sig svenska?

Alla ensamkommande flyktingbarn som oftast är pojkar (män). Skulle inte de må bättre av att få hamna i en svensk familj istället för att sättas på gemensamma boenden? Varför gjordes det inte större ansträngningar för att det kunde sett ut så? Varför vaknade inte våra förtroendevalda politiker i tid?

Varför är det mest pojkar (män) som kommer hit? Ja, en förklaring jag fått mig serverad är att de oftast klarar sig bättre än flickor. Att pojkar (män) är starkare och därför lättare att skicka iväg. De kan bana väg för resten av familjen. Och nu kommer vi till nästa pilsner…

Alla anhöriga som man självklart vill ha med sig. Återigen, vem ska betala notan?

Spelar ju ingen roll om den eller den är advokat, läkare etc. i sitt land. I vårt land har vi en annan lagstiftning, annat sätt att arbeta och framförallt ett annat språk. Det är väl självklart att den personen inte kan sättas i arbete här direkt. Visst, personen kan ha studievana och det kan gå relativt snabbt men någonstans är det ju ändå att börja från början.

Hör och häpna! Alla som kommer till oss är inte högutbildade, precis som många svenskar inte heller är högutbildade. Är det en myt att vi har arbetslöshet i Sverige, att det inte finns jobb till alla?

Hur fasen ska vi då kunna erbjuda arbete? Vi har inte billiga lägenheter till våra unga som vill flytta hemifrån, kris med studentboenden – hur ska vi då kunna erbjuda boenden?

Nä, jag tror vi har bitit oss i röven ordentligt och jag känner mig oerhört sorgsen över att mitt land inte längre känns tryggt och säkert. Varken för dess invånare och ej heller för dem som söker sin trygghet här.

tänkare

Dags för lite lättsammare toner

Nu var det tungt en stund och därför lättar jag upp stämningen lite på mitt sätt.

 • Baka ett par plåtar med lussebullar och gå ut kasta små lussebullebomber i köpcentrat.
 • Åk till Ullared och köp storpack med tubsockar och dela ut till alla som är lite brunbrända i ansiktet.
 • När du ändå är i Ullared så köp storpack med sylt och åk sedan runt till alla äldreboenden och se till att våra gamla får sylt till pannkakan.
 • Fyll stortermosen med kaffe och gå runt och sälj en kopp till stressade julklappsinköpare. Handmålad stor skylt på ryggen: “Alla intäkter går till bättre behövande”. Köp dig sedan något snyggt till jul.
 • Ät enbart kål i alla dess olika varianter under en vecka och gå sedan till ditt lokala bibliotek och förgyll tillvaron för alla besökare. (Idag är biblioteken en helt underbar samling av olika kulturer och människor).
 • Skicka iväg ditt barn till årets luciatåg i burka, (oavsett kön).
 • Gå till banken och sätt in pengar på ditt eget konto och skriv som notering: “Till någon i nöd”.

Framförallt

 Våga dryfta din åsikt. Dela med dig av dina tankar till andra människor. Det skapar förståelse och förhoppningsvis kommer någon att tänka till. Skänk pengar, din tid och ditt engagemang till något du tror på och stå för det.

Kärlek är något underbart och likaså medmänsklighet. Men om vi utplånar oss själva – hur ska vi då kunna hjälpa någon?

En stor spark på pungen eller en fot rakt upp i mumindalen på våra politiker som inte har haft någon som helst verklighetsuppfattning och bara låtit detta fortgå. Skäms på er!

fundera

Kram kram