Sharing is caring!

Mitt liv har det senaste året stundtals känts som att leva i en skräckfilm med tanke på bröstcancer och utmattning. Kanske har det ändå härdat mig en smula då jag fortfarande lever trots nya utmaningar. Har fått oönskade gäster i min trädgård, superäckliga råttor. Sug på den…

Det började som en skakning på nedre däck

Ja, det kan man säga. Såg i vintras ett hål i min gräsmatta som jag i min enfald trodde var spåren efter en grov pinne. Tänkte att sonen lekt med hunden och kanske tryckt ner någon pinne där som hunden släpat in.

För en månad sedan skulle jag stapla mina nyinköpta säckar planteringsjord vid husgaveln där hålet var. Ser att det är flera hål precis intill husväggen och känner hur nackhåren reser sig. I min värld är hålen meterstora i diameter och efter grannens inspektion och konstaterande så kan jag säga att färden upp till hemmakontoret för att rafsa fram avtalet med Anticimex gick i raketfart. Kort sagt ett världsrekord i kortdistans sattes där och då.

Anticimex mot råttor och möss

Där upplystes jag av en trevlig människa att deras avtal med mitt försäkringsbolag Länsförsäkringar har upphört vid årsskiftet och hon kopplar mig vidare till Länsförsäkringar. Inser då att jag betalat en faktura till Anticimex i januari på nästan 2000 kronor som jag inte behövt.

Allt det Anticimex erbjuder har jag i min ordinarie villaförsäkring förutom någon slags hussvamp som jag förmodligen också kommer drabbas av. Min inställning till insekter och numera lite mer köttiga besökare är och har alltid varit – superäckligt.

Tjejen på Länsförsäkringar är ljuvlig för jag är helt skräckslagen och bara babblar hit och dit. Dagen efter kommer det en råttfångare och han liksom grannen konstaterar – japp, det är råttor. Kan inte beskriva den puls och den skräck jag kände. Marken försvann under mina fötter och jag ville verkligen bara packa en väska och dra.

Efter kontroll av källaren konstaterade råttfångaren att det nog inte var några råttor där för de luktar på ett visst sätt och den doften kunde han inte förnimma. Tack för det.

Råttor

Kolla pungkulorna…

Råttor går på toaletten! Inte som möss som liksom springer runt och skiter lite här och där. Nä, de här superäckliga asen går tillbaka till samma ställe och skiter. De upprättar ett råttdass som de använder när det trycker på. Finns ett litet utrymme i min husgrund där det ligger isolering från tidernas begynnelse. Därinne kunde råttfångaren konstatera att det minsann fanns ett dass. Inte direkt så att jag ville hala fram lödkolven och göra en rolig hjärtformad skylt.

Jag skrek i falsett till råttfångaren; ”Du drar på med det värsta jävla giftet du har”.
Tror till och med att jag hade ett darrande pekfinger svajandes i luften.

Så in med gift och upp med en fälla. Återbesök om fyra veckor. Nä, tror knappt det. Drygt två veckor senare sitter jag tillsammans med väninnan på altanen när hon plötsligt utbrister;

”Kolla där, en råtta”.

I precis det land jag dagen innan legat och rensat ogräs. Så mysigt. Först såg vi en brun råtta och sedan kom det en grå. Det var nog gammelråttan och de kan bli upp till 3 år gamla. Detta innebär att den gråa fan om det nu var en hona har kunnat producera 300 råttungar eftersom det är ca 100 ungar /år som ploppar ut.

Ringde Länsförsäkringar igen och tror det var samma tjej som svarade. De har i alla fall något kul att snacka om vid fikabordet för jag är hysterisk. Hon får tag i råttfångaren som dyker upp inom en timme.

Han flyttar fällan och ser att giftet han lagt i råttdasset är orört. Slänger in några påsar med något annat gift och för min del skulle vi kunnat elda upp hela kåken där och då. Men jag är så satans skitnödig av skräck så under tiden han går i trädgården och gluttar rusar jag in på toaletten och skräcken så att säga väller ur mig.

Då hör jag hans ljuvliga skånska stämma;

”Var tog du vägen?”

”Jag blev kissnödig av skräck, ropar jag hurtigt tillbaka. Kommer strax”.

Bara att nypa av, in med en bit dasspapper mellan skinkorna och skentvätta× händerna snabbt. Ut och avsluta ärendet, vinka hej då till råttfångaren och sedan raskt in och fortsätta med skinkbestyren.

Igår var det dags att åka och handla. På väg ut till bilen springer det en råtta över mina fötter. Troligtvis varit på dass eftersom den kom från hålet i grunden. Känslan kan inte beskrivas, inte heller skriket ur min kropp. Som tur är var tarmen tömd. På både mig och råttan.

Hur är råttor

• Kan uppnå en längd på 25 cm UTAN svans.

• Fyra tår fram på varje tass och fem lite större på varje tass därbak. Därför är det lätt att se spår av dem, fotavtrycken samt den långa svansen.

• Som sagt ca 100 ungar/år. Det fattar man om man noterat pungkulorna på råttan i övre bild.

• Smarta och kan göra sig supersmå. Tar sig in i hål så små som 20 millimeter. Skickar först fram en kolleråtta som rekar och provsmakar, sedan kommer resten. The ratpack.

• Kan hoppa en meter rakt upp utan distans. Jag är 1,63 så förhoppningsvis ingen råtta i fejset i alla fall.

Bli av med råttor

• Klipp ner klätterväxter på husfasaden. De funkar nämligen som perfekta stegar för råttorna att ta sig till vindsutrymmen. Skitsnyggt med slingrande murgröna men nu ska den bort.

• Håll gräset kort, framförallt runt buskar. Råttor tycker inte om när de blir synade så försvåra för dem att gömma sig. Jag funderar på ett bildspel i trädgården som rullar dygnet runt.

• Komposten den sköna. Nope, inte i denna trädgården. Inte heller någon fröautomat till fåglar som förövrigt också är skitäckliga.

• Täta hål i husgrund, runt källarfönster men inte rövhålet.

• Ring din kommun och rapportera ditt besvär. Ja, med råttorna alltså. Det kan vara flera i ditt område som har problem, troligtvis – men med råttor tänker jag.

Stort tack till Länsförsäkringar för deras proffsiga och pedagogiska sätt att bemöta ett vrak i sina bästa år.

Myrmedel

Kolla med ditt försäkringsbolag angående en annan kul grej, nämligen myror. Jag lägger säkert ett par tusen per år på myrgift i alla dess former och vips fick jag veta att det skickar försäkringsbolaget hem om man så önskar. Det har jag naturligtvis önskat och redan testat. Nöjd som en proppmätt råtta i murgrönan…

× skentvätta händerna. Dra på kranen samtidigt som du drar upp byxorna och eventuellt rättar till frissan. Frigör tid för att snabbt komma ut från toaletten om tex. någon från Länsförsäkringar väntar på dig. Du verkar hygienisk fast du i själva verket kan ha dasspapper mellan skinkorna.

Avslutningsvis vill jag säga att det här med råttor är vidrigt. Det finns endast en sak vad gäller oinbjudna gäster i min trädgård som går hem och det är humlor. Vad jag saknar Bosse men jag kommer veta när hans knubbiga avkomma gör entré. Måtte det inte vara i ett hål jag hällt bensin…

Klart slut från entomologen.

Kram kram

Sharing is caring!