5

Vilken underbar sommar vi har! Skriver vi har – för den är inte slut bara för att man nu är inne på sista semesterveckan. Sommar har jag tänkt att ha hela augusti och september.

Har haft uppehåll på bloggen men samlat på mig mycket material, så det är hög tid att starta upp maskineriet nu.

Hela huvudet fullt

Ja, det surrar mycket i denna knopp men detta projekt blev en riktig höjdare till slut. Med lite hjälp från C som är van vid mina påhitt så blev det med enkla medel en användbar och mysig grej. Ett utomhuskök á la budget och hemmabygge deluxe.

Började med att “någon” snodde, eh jag menar långtidslånade några pallar från jobbet. C fick ritning i handen och gick loss med sågen och ville prompt testmontera innan målning. När allt står färdigmonterat (light testmonterat), kommer det ett ösregn och snabbt blir dunderpatrullen (moi), utkallad från köket där jag oftast sitter fastspänd vid spisen. Har sedan några månader tillbaka en vidrig värk i min högerarm som gör att styrkan inte direkt är på topp. Ut och ska lyfta detta vidunder, tappar greppet med min högerarm samtidigt som jag häller mina bröst över hela härligheten och det ger vika.

In med spillrorna i växthuset och vips hade vi fått till ett kök à la “japanese style”.

kok

På´t igen

Montera isär och måla. Sedan skruvar vi på riktigt och fixar till med lite krokar och en liten gardin som skyddar det man inte vill släpa ut och in. Visst, det låter skitenkelt men några timmar har det faktiskt tagit om jag ska vara ärlig. Men det var det värt!

3

Blir så nöjd när jag hittar små lösningar hela tiden. Så bra att hinken hade små öron så durkslaget kan hänga där och salladen kan torka till.

kök

Hämta lite smått och gott från växthus och krukor. Hacka, smaka av och bara stå där i mässingen med svetten rinnandes över den trinda kroppen. Per Morberg, nu snackar vi svett från en brud som är nästan barfota över hela kroppen!

1

Tränat på med min grillning också. Ibland går det bra, ibland går det åt helvete. Träning ger färdighet.

The Nut House Sandwish

Det här behöver du till 4 pers.

8 skivor mjukt bröd, gärna osötat surdegsbröd.

4 st färska kycklingfiléer som får gosa till sig i en god grillmarinad under några timmar.

Mangoröra i en skål

2 st mogna mango som skärs i centimerstora bitar. (Kan fortfarande inte hantera en mango rätt, så givetvis blir det lite sletor och mos här och där).

1/2 purjolök som hackas

Sweet and sour sauce (drygt 0,5 dl)

Blanda ihop och låt stå kallt en stund.

Salladstillbehör på en tallrik

I botten blandade salladssorter efter tycke och smak. Personligen köper jag inte den som innehåller rödbeta då den ibland kan ha en tendens att smaka lite “unket”.

Skivad gurka, rödlök skuren precis hur fan som helst.

Lite finhackad chili.

På toppen skivade tomater som gärna kan pudras med lite tomatsalt.

(Lägg till det som du gillar, rädisor, majs eller vad fasen som helst men absolut inte en tvärflöjt).

Såsen

2 dl Creme Fraiche

2 pressade vitlöksklyftor

Ett knippe hackad gräslök

Salt och nymald svartpeppar

Låt stå kallt och gotta till sig en stund.

Duka fram hela härligheten

Kniv och gaffel, en lång grillpinne i trä som snurras in fint i en hemvävd linneservett.

Näää, funkar bra med en vanlig pappersservett. Fram med mangoröran, salladstallriken och såsen. Nygrillade kycklingfiléer och grillat bröd.

Alla bygger sin egen macka och sedan är det bara att hugga in och njuta!

Mums

2

Till detta dricker vi oftast ett litet lättare rödvin eller en kall pilsner. Funkar säkert med andra drycker också men jag kan faktiskt inte komma på ett enda alternativ just nu…

Den där känslan

Att kunna stå utomhus i solen och hacka, skölja, blanda och svettas. Grillen som brinner i bakrunden – känslan är underbar.

Man blir kreativ och varje gång så ploppar nya idéer på ingredienser som måste testas upp i skallen. Att krafsa runt i egenodlat är så härligt och det bästa är att mycket kan faktiskt odlas inomhus och på balkongen.

Allt detta är så mycket trevligare med vänner och jag älskar att ha människor i min trädgård som kan ta det simpla och enkla.

Säger det igen – vilken sommar vi har. Lycklig…

vän

vän2

vän1

vän3Kram kram