Sharing is caring!

Ja den frågan kanske ställdes i pubertetsåldern och såklart ställdes den av en kompis…

Såhär kan man göra med gurka

Nu svämmar växthuset över av gurka och jag mumsar så gott det går. Självklart läggs den på frukostknäcket som ett täcke över osten och färskosten som jag använder istället för smör. Det där lilla kletet för att pålägget ska stanna på mackan. Okej, erkänner – frukostknäcket har jag inte sett röken av sedan i lördags för jag råkade köpa Hönökaka. Kan inte ens skylla på en kompis…

Hur som haver, den där gurkan växer så det knakar. Vad ska jag göra med den? Har såklart redan lagt in ett par gurkor i burkor i ”ett två tre lag” som alla verkar kunna som multiplikationstabellen. Precis som multiplickationstabletten lär jag mig aldrig vad en ”ett två tre lag” är och kanske finns det någon underbar människa precis som jag därute som inte kan rapa upp receptet så nu kommer det:

Ett två tre lag med gurka

En del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Med andra ord. Har du en gurka på ca 30 cm eller smågurkor (typ tre) som tillsammans blir ungefär 30 cm så blanda 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten i en skål. Hackad persilja i riklig mängd får också åka med.

Skiva gurkan eller gurkorna och lägg i ett durkslag. Pudra över lite salt och jag brukar lägga ett fat över och sedan min tunga mortel i gjutjärn så att gurkan liksom pressas. Därav namnet pressgurka. Där kan det pressa på minst 30 minuter och då kan man ta ett par gurkskivor med sig in på soffan. Sätt på lite musik med valar som trumpetar i havet och fördela gurkskivorna jämnt över hela fejset och vips har du gjort dig ett hemmaspa och blir snygg som fan.

Sedan sköljer man av gurkan i durkslaget och pressar ur vattnet mellan skinkorna eller handflatorna. Lägg i en burk och häll över den där förbannade 1-2-3 lagen och skulle den inte täcka så gör lite mer – 1 del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Stäng locket och nu går vi vidare i gurkans tecken.

Tzatziki

Denna fantastiska kalla sås som jag fortfarande förnimmer med en sammetsögd grek i några slags sprallebyxor som tydligen var Kretas folkdräkt. Hans svettlukt låg som ett dok över hela restaurangen och kräkset kittlade mitt gomsegel i varenda bensprattel till den grekiska folkmusiken. Icke desto mindre älskar jag tzatziki.

Riv en gurka grovt och strö över ca 2,5 tsk salt. Blanda runt och låt stå medans du låter en liter grekiskt yoghurt sila sig igenom ett kaffefilter.

Kan ta ett par timmar och eftersom du redan varit på hemmaspa under tiden med pressgurkan så är du troligtvis hungrig.

Ugnsbakad gurka

Dela en gurka på längden. Gröp ur fröna och käka upp dem. Sätt ugnen på 200 grader och blanda creme fraiche, vitost typ Apetina och jag valde ”garlic and parsley”, pressa ner en kraftig välväxt vitlöksklyfta och blanda runt. Fördela i gurklängderna och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills gurkan har mjuknat.

Och nu tillbaka till tzatzikin. Yoghurten har silats ner genom kaffefiltret. Gurkan ska nu sköljas med vatten i durkslag och vattnet ska pressas ur gurkan. Du väljer likt pressgurkan om det ske mellan skinkorna eller nävarna men se till att du pressar ur vattnet ordentligt.

Som tumregel kan sägas: Kan du inte knäcka en valnöt mellan skinkorna så välj händerna. 

Blanda runt tillsammans med nymald svartpeppar ca 2,5 kryddmått och fem vitlöksklyftor.

Nu är tzatzikin klar att ätas och vad äter man till den?

♥ Grillat eller stekt kött

♥ Nybakad painriche, rostat bröd eller vilket gott bröd som helst

♥ Melon som är i säsong och alltså smakar melon och vilken melonsort som helst

♥ Skopa in med sked rätt i munnen

Ugnsbakad gurka med quesadillas

Japp, nu kan den ugnsbakade gurkan vara klar efter ca 20 minuter i ugnen. Eftersom det är lite fattigt med bara gurka till en sommarlunch så drar vi på med en quesadillas á la tjockatantenistan.

Tortillabröd 2 st. Lägg på riven ost av en sort du gillar. Jag körde Prästost, en liten skalk som höll på att självdö i kylskåpet. Mycket ruccola på det och lite skivad röd chili och toppa med lite mer ost. På med ett tortillabröd som lock och tjoff ner i stekpannan som du värmt en god olivolja i på medelvärme och här ska man verkligen satsa på en extra virgin olivolja med lite karaktär. Vanlig lite billigare olivolja använder jag till annat men här ska det smaka. Låt steka typ en minut och vänd. Toppa med mer riven ost och nu busade jag till det och rev även ner lite Parmesanost samt resterande chili. Dra av från värmen och lägg lock på eller aluminiumfolie så osten smälter.

Till detta ett glas Zumbali gjort på druvan Chenin Blanc.

Tycker du de här recepten var röriga och svåra att förstå? Lägg ett mail till mig så får du den lätta versionen tillsammans med receptet på min smarriga gurklemonad.

Sån är jag och nu ska jag fortsätta spela tennis med mina bålgetingar.

Kram kram

 

Sharing is caring!