Sharing is caring!

Den här veckan skulle jag börja yoga en stund varje dag. Har kommit så långt att jag har dammat av Malin Berghagens bok om yoga samt tagit fram mattan. Idag är det onsdag och de har nu avancerat sig fram till matsalsbordet så imorgon finns det goda utsikter för att den kommer rullas ut på golvet.

Men jag har iallafall promenerat i bajsvädret och fått en hel del gjort och utav en händelse när jag lekte i tvättstugan så ropade plötsligt det gamla munkjärnet från Åviken Metall på mig. I teflon…

 

Barndomen ”strikes again”

Det här bjöd mormor mig på första gången såklart då morfar var VD på Åviken Metall. Det är förövrigt hennes munkjärn jag använder än idag. Sedan flyttade vi till samma ort och både mamma och pappa började arbeta på Åviken. Så man kan kort och gott säga, jag är sprängfylld av teflon eftersom vi såklart även hade våffeljärn med teflon…

Recept till 14 munkar

1 ägg

3 msk socker

25 gr smält smör

0,5 dl vispgrädde

0,5 dl mjölk

1¾ dl mjöl

1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret blandat med grädden och mjölken. Rör sist ner mjölet blandat med bakpulver.

Kladda runt en liten smörklick i varje fördjupning och häll på smet nästan upp till kanten. Efter någon minut lägg i önskad fyllning. Kan vara allt möjligt t ex. äppelskiva, sylt eller vaniljkräm. Eller varför inte Nutella? Vänd dem sedan såklart. Jag använder en potatissticka när jag vänder dem för så gjorde alltid mamma.

Jag körde hälften naturella och hälften med lite jordgubbssylt. Sedan doppade jag dem i strösocker och kanel.

Ska även testa att fylla dem med någon form av vitlökmojs eller parmesanost och servera som ett drinktillbehör. Vet att mamma brukade göra det men kommer inte ihåg exakt vad hon hade i. Lite svårt att fråga eftersom jag är föräldralös ju!

”Va, var det någon som undrade om jag åt upp alla själv?”

Ehhh…skiter björnen i skogen? Har påven en rolig mössa?

Såklart jag gjorde och jag lovar, min vänsterhand matade på bra där och det tog inte ens en kvart så var de slut. De är faktiskt inte så stora. Väldigt, väldigt små…

Så var det här med teflon

Teflon är ett varumärke för bland annat PTFE (polytetraflouoreten), en fluorplast med en egenskap som gör den mycket hal samt är temperatur- och kemikaliebeständig. PTFE är en annan skön ingrediens som främst förknippas med ytbeläggning på olika kokkärl. Titta gärna på SVT Play ”Den bittra smaken av teflon”. 

Det gjorde jag efter mitt munkintag och det kändes sådär. Fast å andra sidan, vi har alla skiten i oss redan. Mycket sevärd dokumentär som sannerligen lämnar en bitter eftersmak. Vidrigt.

Olika vägar in

Tanken med yogan är för min del en stunds total avkoppling och lyssna inåt. Samtidigt som det är jättebra att sträcka ut kroppen och tänja. Man kan väl säga att jag började min andliga resa med  en munk (ja, fjorton då) och det har ju också lite andlighet i sig tänker jag.

Imorgon nya friska tag och ska försöka att inte fastna i lotus eller vinkelvågen. Kommer förmodligen att hitta en massa nya härliga ställningar och troligtvis muskelgrupper som trodde de var döda.

Avslutar med en vacker bild från min eftermiddagspromenad. Måste förtränga det här med teflon.

Kram kram

Sharing is caring!