Såhär blir det gärna när man gjort den här vitkålsgratängen. Inte mycket kvar i formen. Supergod!
Har nu lyckats laga mat i princip utan socker och vetemjöl i 4 veckor. LCHF känns som en bra grej och magen, kroppen och knoppen verkar må bra utav detta.
Här kommer en fantastiskt god vitkålsgratäng som absolut utan problem kan ersätta en traditionell gratäng med potatis. Är man inte vad vid att pula i sig kål och diverse andra grönsaker så tar det en stund innan smaklökarna har tränat in sig på en ny smakpalett.
Förändringar ska kännas annars kan det kvitta sa inte Kajsa Varg.
Vitkålsgratäng recept
4 pers.
1/2 vitkålshuvud
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
smör
200 gr färskost (Philadelphiaost men glöm inte Lidl som har jättemånga goda smaksatta varianter)
1 dl grädde
1 msk Sambal Oelek (eller paprikapulver)
Salt och peppar (här väljer jag vitpeppar men såklart en smaksak)
3 dl riven lagrad ost som blir toppingen på hela kalaset
Värm ugnen till 225 grader.
Skiva löken och vitlöken samt vitkålen tunt. Smält smöret i en stor stekpanna och låt löken och vitlöken svettas lite utan att ta färg. I med berget av vitkål och låt det gotta till sig en stund så det mjuknar och sjunker ihop lite. Alltså medelvärme på plattan. Salta, peppra och i med Sambal oelek (eller paprikapulver) och blanda runt.
Bort från plattan och i med 200 gr färskost och 1 dl grädde. Häll i en ugnsfast form och toppa med den rivna osten. In i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills osten fått färg.
Servera tillsammans med det du gillar, kött, fisk, korv eller bara moffa i dig gratängen som den är.
Här möljade jag in vitkålsgratängen tillsammans med oxfilé och senapssås. Det bästa med LCHF är att den där supertråkiga salladen som ska ätas till kan man ibland skippa med gott samvete. Du har ju grönsakerna i löken och kålen. Men visst kan det piffas till med lite gröna ärtor eller vad man nu gillar för kaninfoder. Personligen äter jag helst varma grönsaker till varm mat och blir jag serverad en kall sallad som består av sallad, gurka och tomat till en varm måltid vill jag helst gråta, slå ihjäl kocken eller förtränga att det faktiskt hände.
Senapssås recept
Utgår i princip alltid från samma bas. Smaksätter sedan med senap , ädelost, persilja, pepparrot eller vilken sås som är målet.
4 pers.
2 msk smör (en klick i min värld)
2 msk maizenastärkelse
3 dl mjölk (standardmjölk helst)
1 dl grädde
salt och peppar efter smak (även här väljer jag vitpeppar)
Smält smöret och dra kastrullen från plattan. Vispa ut maizenan i smöret till en slät gröt. Tillsätt mjölken i omgångar och sätt kastrullen på plattan igen. Tillsätt grädden och låt koka ner på svag värme. Tillsätt salt och peppar. När du fått till den konsistens som önskas på såsen blanda ner senap. Här får man smaka sig fram beroende på hur stark senapssmak som önskas.
I all lyckad matlagning handlar det om att smaka av under hela processen. Det roliga med matlagning är att man kan höfta lite.
Det funkar dock inte med bakning som bygger på kemiska processer där varje ingrediens har ett syfte att verka med övriga ingredienser. Alltså har jag inte svart bälte i bakning eftersom jag avskyr när allt måste vara exakt och enligt mall.
Mer recept kommer för nu är hela huvudet fullt!
Kram kram
Senaste kommentarer